Közélet

2009.03.07. 11:42

Társadalmi vitával döntenének az újabb blokkok építéséről

TEOL/V.T.

A Magyar Nukleáris Társaság szerint széles körű társadalmi vitát kell kezdeni arról, hogy épüljenek-e új atomerőművi blokkok. Pázmándi Tamás elnök elmondta, hogy meggyőződésük szerint nincs megoldás atomenergia nélkül.

Az energiafelhasználási igény évente egy-másfél százalékkal nő Magyarországon, az egyéb erőművek blokkjai elöregszenek. Az atomerőművek versenyképes áron termelnek villamos energiát, a nukleáris fűtőelemekből több évre elegendő készletek tárolhatók, így az ellátásbiztonság megteremthető. A hulladékelhelyezés is megoldott, csak pénz és döntés kérdése.

A Magyar Nukleáris Társaságnak ezen okok miatt meggyőződése, hogy az atomenergiának kell, hogy legyen jövője a fosszilis és a megújuló energiaforrások mellett. A társaság segítséget kíván nyújtani abban, hogy a társadalom szakmailag korrekt, ugyanakkor közérthető – az előnyöket és hátrányokat egyaránt bemutató – tájékoztatást kapjon, mert hosszú évtizedekre szóló, felelősségteljes döntés kell, hogy szülessen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!