Közélet

2009.03.25. 15:10

Tíz évet kellett várniuk egy elkallódott papír miatt

A földhivatalnál elkallódott határozat miatt tíz évig nem kaphatta meg két család a neki járó földterületet. Ombudsmani közbenjárásra került végül pont az ügy végére.

TEOL/Mauthner Ilona

A történet 1992-ben kezdődött, amikor a felsőnánai termelőszövetkezet földjének nagy része kárpótlás útján új tulajdonosokhoz került, a megmaradt területeket a tsz közgyűlése a tagok között osztotta szét. Volt, aki kimérette, őket nem érte hátrány, de akadtak olyanok is, akik ezt nem tették meg. Ők egy tömbben hagyták, nem nevesítették, melyik kié, mert így könnyebb volt bérbe adni. Mindenki kapott egy határozatot arról, mekkora a résztulajdona.

Amikor 1998-ban a bérleti szerződést meg akarták újíttatni, mindenkinek be kellett mutatnia a tulajdoni lapot, kiderült azonban, hogy két család ezt nem kapta meg a földhivataltól, noha a felosztásról szóló határozatot még 1992-ben elküldték. A tsz vezetése azonnal írt egy hivatalos levelet a földhivatalnak, eltelt 60 nap, de nem jött rá válasz, majd a két érintett is írt, de erre sem reagált senki. Ekkor fogadtak fel egy ügyvédet, aki a két családot képviselte.

Teltek a hónapok, és mindössze annyit sikerült kideríteni, hogy a határozataik eltűntek a körzeti földhivatalban, emiatt nem kaptak tulajdoni lapot a területről. A felsőnánai terület felosztásából így végül kimaradtak. A két család ekkor a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél érdeklődött, van-e máshol még olyan terület, amelyet megkaphatnának. Több mint egy évig semmilyen választ nem érkezett. Az eltelt idő alatt újabb lehetőségtől estek el, mert ugyan nem az eredeti területen, de Felsőnána, Kéty és Zomba határában még volt kimérni való föld, így itt is a jussukhoz juthattak volna.

Az ügyintézéssel eltelt tíz év, de megoldás nem született. A két érintett család végső kétségbeesésében az ombudsmanhoz fordult segítségért. Az Országgyűlési Biztos Hivatala a napokban tájékoztatta a sajtó munkatársait az esetről. Szabó Máté összegyűjtette és átadta az összes fellelhető iratot – köztük a két 1992-es határozatot, amit a földhivatal elkevert – a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek. Az Országgyűlési Biztos Hivatala hozzátette: a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a hosszadalmas ügyintézést azzal indokolta, hogy ebben az ügyben eredetileg a Nemzeti Földalapkezelő volt az illetékes, ők jogutódként vették át az ügyet, de elismerték: valami történhetett az iratok átadása során.

Az ombudsman szerint, a vagyonkezelő sokszorosan túllépte az ügyintézésre törvényben meghatározott határidőket, illetve meg sem kísérelte beszerezni az eltűntnek hitt iratokat. A földalapkezelő késlekedése miatt a tulajdonosok nem használhatták termőföldjüket, nem termelhettek rajta, és bevételük sem származott. Szabó Máté tájékoztatása azonban csak elvi állásfoglalás, hiszen senkit nem fognak az ügy miatt megbírságolni. Tíz év után, február végén, Bonyhád határában – a lakóhelyüktől 35 kilométerre – 3-3 hektárnyi terület végre a felsőnánaiak nevére került. A pórul jártak a TEOL.hu kérdésére elmondták, a föld gyengébb minőségű, mint amelyben résztulajdonuk lehetett volna, de a hosszú ügyintézés után úgy döntöttek, a kárukat nem kívánják peres úton megtéríteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!