Közélet

2009.04.10. 12:09

Egymilliárdból újul meg a komplexum

Nemcsak küllemében, hanem tartalmában is változás előtt áll a három település által fenntartott oktatási-nevelési intézménykomplexum. Épületfelújításra egymilliárdot, a kompetenciaalapú oktatás bevezetésére 82 milliót nyertek.

TEOL/Vida Tünde

Szeptember óta működik a DBM MONI, azaz a Dunaföldvár-Bölcske-Madocsa Mikrotérségi Oktatási Nevelési Intézmény, amely óvodákat, általános iskolákat, szakképzőt, gimnáziumot, zeneiskolát és gyógypedagógiai intézményt egyesít. A „mamut” intézményrendszer élén Petrovics Józsefné főigazgató áll, aki elmondta a TEOL.hu-nak, hogy jelenleg hat tagintézmény tartozik hozzájuk, Madocsán és Bölcskén óvoda és iskola van, az előbbin két, az utóbbi településen egy intézményként.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Önálló mikrotérségi művészeti tagintézmény lesz a zeneiskolából. Képünkön Csekarovszky Tatjana zenetanár oktatja Huszárik Helgát (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Dunaföldváron az Eszterlánc óvoda, a Magyar László Gimnázium és Szakiskola tartozik hozzájuk illetve a Beszédes József Általános Iskola gyógypedagógiával és zeneiskolával. Júliustól egy bölcsődével bővül a paletta, így csecsemőkortól érettségiig fogadják a gyerekeket. Petrovics Józsefné elmondta, hogy ma is működik a városban bölcsőde, de az önkormányzatnak egy másik intézménye üzemelteti, innen kerül át hozzájuk. Az intézménykomplexumba több mint kétezer gyerek jár, alkalmazottainak száma 243, ami júliusban 255-re emelkedik.

Ugyanehhez a dátumhoz kötődik a zeneiskolát, azaz művészeti képzést érintő változás. A főigazgatótól megtudtuk, hogy eddig zeneiskolaként a Beszédes József Általános Iskolai tagintézmény keretein belül működött ez a képzés. A tagozatból júliustól önálló mikrotérségi művészeti tagintézmény lesz. Ez lehetővé teszi, hogy nyithassanak a társult települések felé, és akár kihelyezett tagozatként azokon is indítsanak képzést. Petrovics Józsefné kiemelte, hogy nagyon jó szakembereik vannak, amit jelez az is, hogy kiváló minősítést kaptak. Felmérték az igényeket, az eredmény alátámasztja törekvéseiket. Nagy az érdeklődés például a hegedűképzés iránt, ami – mint a főigazgató jellemezte – nagyon magas színvonalú.

A váltás bővítéssel is jár, a jövőben a zene mellett például a dráma és a tánc is megjelenik. Van Dunaföldváron egy népszerű musical szakkör, amit Teleki Károly vezet. Ez is a művészeti képzés része lesz a következő tanévtől. A főigazgató elmondta, hogy a tervezett lépéseket mindhárom település képviselő-testülete jóváhagyta, így júliustól nyolc tagintézmény lesz majd tizenöt-tizenhat telephelyen. Hozzáfűzte, jó tapasztalatokat szereztek a társulási működés terén. Az intézmények megőrizték önállóságukat, sajátos arculatukat, a gyerekek helyben maradtak.

– Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani. Törekedtem arra, hogy a lehetőségekhez mérten hagyjuk meg minden tagintézmény önállóságát – fogalmazott. Az előnyöket illetően elmondta, hogy jobb lett a szakos ellátottság, hatékonyabbak a közös szakmai munkaközösségek és továbbképzések, ezekből a kollégák sokat profitálnak. Közös diákprogramokat is rendeznek, részt vesznek egymás hagyományos rendezvényein, sport és egyéb versenyein.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!