Közélet

2009.04.17. 17:39

Nyolcszáz méter mélyen találtak a kincsre

Január közepén kezdődött el az új hévíz kút fúrása Pakson. A megbízás egy hatszáz méteres kút elkészítésére vonatkozott. Ebből végül nyolcszáz lett, ami a költségeket negyvenmillióról ötvenmillióra növelte.

TEOL/V.T.

A munkával megbízott ceglédi VIKUV Zrt. három héttel a kivitelezési határidő lejárta előtt elérte a tervezett szintet, de az első mintavételek alapján kiderült, hogy az ott talált víz zavaros. Hajdú János polgármester elmondta, hogy drágán lehetett volna szűrni és tisztítani ahhoz, hogy gyógyászati célokra használhassák. Ezért úgy döntöttek, tovább folytatják a fúrást abban bízva, hogy elérik azt a réteget, ami megfelelő vizet ad. Úgy tűnik, érdemes volt vállalni a kockázatot és pluszköltséget, 46 fokos, 6000 mg/liter ásványi só tartalmú vizet találtak, amelynek a hozama is elegendő.

A polgármester elmondta, hogy számításaik szerint bőven megtérül a pluszköltség egyebek miatt azért, mert ezt a vizet nem kell a medencébe juttatás előtt fűteni. Sőt megeshet, hogy hűteni kell, hiszen a gyógyvizet 32-36 fokosan használják. A kút körüli bizonytalanság miatt a balneológiai terápiás intézmény korábban felfüggesztett tervezését folytatják. Reményei szerint  jövő tavasszal vagy nyáron pedig elkezdődhet a kivitelezés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!