Közélet

2009.04.20. 10:30

Vízpótlást hozott az árhullám

Címkék#Vizeink

A dunai árhullámot kihasználva az elmúlt napokban a bölcskei és a bogyiszlói holtág is kapott ökológiai vízpótlást a Dunából.

S. K.

Mint azt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól megtudtuk, a két érintett önkormányzat igényeinek figyelembevételével, az I. fokú árvízszintet megközelítő árhullám apadó ágában április 10-én megnyitották a Bölcskei-holtág vízpótlását lehetővé tevő, úgynevezett Várrévei-zsilipet, illetve Bogyiszlónál a Karaszifoki-zsilipet. A Bölcskei-holtágon az alsó szakaszon jelent a bejuttatott víz megújulást. A Bogyiszlói-holtág esetében a Bogyiszlói-főcsatornán keresztül történt a vízfrissítés. A mintegy százezer köbméternyi utánpótlás nagyjából húsz centiméterrel emelte meg a holtág szintjét.

A szakemberek szerint az elnyúló, lassan apadó árhullám által igen kedvező hatású vízpótlást sikerült elérni mindkét holtág esetében. Tóth István, Bogyiszló polgármestere is kiemelte, hogy a szárazság miatt nagyon jól jött a frissítés a holtágnak, a Dunából érkezett víz pedig szinte kristálytiszta.
A vízpótlást Bölcskén a múlt hét végén, Bogyiszlón ma fejezik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!