Közélet

2009.05.26. 20:15

Életveszélyes fenyegetés: gyalog menekült a roma család

Életveszélyesen megfenyegették Kovács Ferencet Pusztahencsén. Rokonoknál húzta meg magát Szedresen. Több és gyorsabb segítséget várt az önkormányzatoktól és az áldozatsegítő szolgálattól.

TEOL/Wessely Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Ferencék most egy rokonnál húzták meg magukat Szedresben (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Négyen alszanak egy ágyban: a szükők és a két kisebb gyerek. A nagyobb fiú, a 78 éves dédnagyanyjával a másikban. A nagyanyjuk is velük menekült Pusztahencséről, vissza Szedresre. Ahonnan tavaly indultak, új életet kezdeni. Az új élet félresiklott. Az apa, Kovács Ferenc húsvét előtt zűrös üzleti ügybe keveredett. Életveszélyesen megfenyegették, végül felajánlotta a házukat, hogy békén hagyják. Az adásvétel egy paksi ügyvéd közvetítésével történt, ám a pusztahencsei polgármester, Lengyel Jánosné ismeretei szerint a földhivatali átírás máig nem történt meg, a ház Kovácsék nevén maradt.

A család gyalogosan költözött át a harminc kilométerre lévő Szedresre. Egy rokonuk, Konrád Imre fogadta be őket. Rokkantnyugdíjas lévén, ennél többet segíteni nem tud. Fájlalják, hogy az önkormányzatok sem tesznek értük semmit. Pusztahencsére semmiképp sem akarnak visszamenni. Remélik, hogy az önkormányzat megveszi az ott hagyott házukat, s aztán végleg letelepedhetnek Szedresen. A szedresi polgármester, Koleszár Mihály azt mondja, hogy amíg nem jelentkeznek be, nem tudják segélyezni őket. Egyébként elég problémás családról van szó, saját maguknak is köszönhetik, hogy idejutottak.

Lengyel Jánosné hasonló véleményt fogalmaz meg. Sok zűr volt körülöttük, de amíg pusztahencsei állandó lakosok, jár nekik a lakásfenntartási támogatás. A segélyosztás 3-án lesz, bemehetnek érte. De hozzáteszi: az önkormányzatnak nem áll szándékában megvenni a hátra hagyott ingatlant. Időközben megkeresték Kovácsék az áldozatsegítő szolgálatot is. Gyors intézkedést reméltek, átmeneti otthonban való elhelyezést és pénzügyi segítséget a gyerekek iskoláztatásához, de nem nagyon mozdul az ügyük. Másfél hete ülnek hatan a leszázalékolt rokon nyakán.

A térképen megnézheti mennyit gyalogolt a család!

Nagyobb térképre váltás

Az áldozatsegítő szolgálat vezetője dr. Nyírő Árpád azt nyilatkozta, hogy nem nyilatkozhat. Általánosságokat közölhet, miszerint a törvény szabta rend szerint teszik a dolgukat, ám a konkrét eset részleteit nem ismertetheti. Ezt a törvény szabta tempót viszont a gyorssegélyre várók meglehetősen lassúnak tartják.

Ezek is érdekelhetik