Közélet

2009.05.13. 11:35

Gödöllőn jól ismerik a madarak énekét

Idén is a dombóvári Belvárosi Általános Iskola adott otthont a „Madarak és fák napja” országos tanulmányi verseny döntőjének, mint ahogy 1991 óta minden évben.

K. K.

Nagy Sándor igazgató elmondta, az ország egész területéről érkezett 11 diákcsoport mérte össze felkészültségét. A legeredményesebbnek a gödöllőiek bizonyultak, ők több mint 86 százalékosra teljesítették a 12 feladatot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A dalmandi iskola 8. helyen végzett csapata (balról): Tóth Ákos, Palánki Stella, Dalman Cintia
[/caption]

A versenyen a lexikális tudás helyett a gyerekek gyakorlati ismereteit mérték. A lepkefajok felismerésén át a láperdőkre jellemző tulajdonságokig minden előkerült.  Az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő feladat a madárhangok felvételről való azonosítása volt. De a Diafelismerés című versenyszám is erős koncentrációt igényelt. Ebben képrészletek alapján kellett azonosítani az állatokat és a növényeket.

Tolna megyét idén a dalmandi diákok képviselték, ők a nyolcadik helyen végeztek. Minden résztvevő ajándékot kapott. Az ajándékok között sok olyan könyvutalvány is volt, amellyel a jövőben gyarapíthatják tudásukat a gyerekek és felkészítő tanáraik is.

A verseny másnapját is együtt töltötték a diákok. Ekkor közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Ellátogattak többek között Mohácsra, de jártak az ország egyetlen gólyamúzeumában is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!