Közélet

2009.05.25. 09:02

Iskolák: csúszhat az összevonás Tolnán

Továbbra is szerepel a városvezetés tervei között a Bartók utcai iskolaépítés, de nem a lekötött kötvényből – hangzott el a múlt heti lakossági fórumon.

Steinbach Zsolt

– Bár vannak, akiknek ez nem szimpatikus, változatlanul hatályos a képviselő-testület döntése, mely szerint a városban egy általános iskolai felső tagozat lesz, az alsók pedig megmaradnak a helyükön – mondta dr. Sümegi Zoltán polgármester a múlt hét csütörtökön, a városi sportcsarnokban tartott lakossági fórumon. A városvezető ugyanakkor jelezte, hogy a felső tagozatok egy helyen történő összevonásához szükséges Bartók utcai iskolabővítés időben csúszhat. A beruházás forrása ugyanis a vízmű koncessziós bevétele.
<hiretes>
A koncessziós pályázaton nyertes cég május 22-ig, azaz e hét péntekig ígérte kifizetni a koncessziós díjat. A polgármester azonban erre nem lát sok esélyt. Elmondta: ha most meghiúsul a koncesszió, akkor még egyszer kiírnák a pályázatot. Ha azonban nem lesz megfelelő pályázó, a témát leveszik a napirendről. Ebben az esetben viszont iskolabővítés sem lesz, a lekötött kötvénypénzből ugyanis nem finanszírozzák ezt a beruházást. Dr. Sümegi Zoltán ugyanakkor figyelmeztetett: ha nem tudják átalakítani az iskolai szerkezetet, és az önkormányzatok állami finanszírozása továbbra is elégtelen lesz, akkor az a „lassú halál állapota" lenne a város számára.

A fórumon a polgármester a város egyéb tervezett fejlesztéseiről, eredményeiről is beszélt. Úgy tűnik, megvalósulhat a Hősök terét és az Árpád utcát is érintő nagyszabású városközpont rehabilitáció, amelyre az önkormányzat ez év elején uniós forrást nyert. Jelezte viszont, hogy ezeket a pénzeket rendkívül lassan fizetik ki, a beruházás sorsa már nem az önkormányzaton múlik.
A legbiztosabb idei fejlesztéseknek az útépítések, útfelújítások tűnnek. Ebben az évben mintegy 80 millió forintot költ erre a célra a város.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fórumon szóba került a város jelképe, a bárka is. A képen dr. Sümegi Zoltán (középen) és a bárkaépítők, Bajor László (jobbról) és Koncz Ákos
[/caption]

Dr. Sümegi Zoltán a fontos eredmények között említette, hogy az elmúlt évi költségvetés nullszaldós lett, illetve, hogy a büdzsé most is egyensúlyban van. Ez nem az állami finanszírozásnak köszönhető, hanem a nagyjából 1-1,1 milliárd forintnyi, folyamatosan lekötött  kötvénynek. Az ebből származó kamatnyereség ugyanis jóval nagyobb, mint amennyi kamatot a kötvény után fizetni kell.

Az önkormányzat ugyanakkor érzi a mélyülő szociális nehézségeket is. Egyre többen kérnek a várostól segítséget, egyre többet kell úgymond kivenni a közösből.

Elektroszmog, közmunkások, szennyvíztelep

A fórumon mintegy huszonöt érdeklődő vett részt. Egy házaspár felvetette: a víztoronyra felszerelt nagy számú átjátszó berendezés jelentős mennyiségű ún. elektroszmogot bocsát ki, ami az ivóvizet is feltölti elektromágnesesen. Ez pedig az arra érzékenyeknél egészségügyi problémát okoz. A polgármester elmondta: beszélt már ezügyben a vízmű főmérnökével, aki szerint – és az ÁNTSZ szerint is – nincs ilyen veszély. A polgármester viszont megígérte, hogy kezdeményezni fogja egy független szakértő felkérését az ügyben.

Szóba került még többek között a szennyvíztelep rekonstrukció, amire első fordulós nyertes pályázata van a városnak. Kritika érte egyes közfoglalkoztatottak munkáját, és szó esett arról is, hogy a mözsi gödröt be akarja keríteni a város, az illegális hulladéklerakás megakadályozása érdekében.

Steinbach Zsolt Elektroszmog, közmunkások, szennyvíztelep A fórumon mintegy huszonöt érdeklődő vett részt. Egy házaspár felvetette: a víztoronyra felszerelt nagy számú átjátszó berendezés jelentős mennyiségű ún. elektroszmogot bocsát ki, ami az ivóvizet is feltölti elektromágnesesen. Ez pedig az arra érzékenyeknél egészségügyi problémát okoz. A polgármester elmondta: beszélt már ezügyben a vízmű főmérnökével, aki szerint – és az ÁNTSZ szerint is – nincs ilyen veszély. A polgármester viszont megígérte, hogy kezdeményezni fogja egy független szakértő felkérését az ügyben.

Szóba került még többek között a szennyvíztelep rekonstrukció, amire első fordulós nyertes pályázata van a városnak. Kritika érte egyes közfoglalkoztatottak munkáját, és szó esett arról is, hogy a mözsi gödröt be akarja keríteni a város, az illegális hulladéklerakás megakadályozása érdekében.

A fórumon szóba került a város jelképe, a bárka is. A képen dr. Sümegi Zoltán (középen) és a bárkaépítők, Bajor László (jobbról) és Koncz Ákos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!