Közélet

2009.05.07. 08:16

Kivégzés helyszínére bukkantak Paksnál - fotók!

Öt csontvázat, köztük egy állatit találtak a Pakshoz tartozó Gyapa határában zajló, az autópálya építéshez kapcsolódó feltárásokon.

TEOL/Vida Tünde

Az egy fiatal felnőtt, két kamaszkorú és egy öt év körüli gyermek, illetve a kutya tetemét egy gödörben találták. A szakemberek azt feltételezik, hogy késő rézkori áldozati gödörről van szó.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze elmondta, hogy négy-ötezer évvel ezelőtt valamilyen veszélytől tartva áldozhatták fel a fiatalokat, gyerekeket és a kutyát. Ez a késő rézkorra jellemző, bár az emberáldozat akkor is ritka volt. Maga a gyapai lelet sem hétköznapi, Hargitai András két hasonlóról tud a Dunántúlon. Mint László Orsolya antropológus elmondta, furcsa mód nagyon jó állapotban vannak a csontvázak, amelynek vizsgálatát már a helyszínen megkezdte, de számos kérdésre csak azután tud választ adni, ha beszállították a csontokat a szolgálat központjába.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hargitai András a csontvázak mellett Fotó: Gottvald Károly
[/caption]

Hargitai András hozzátette, hogy a környék gazdag a leletekben, az őskortól a középkorig számos kor emberének nyomait fellelték. Ott azonban, ahol ezt a gödröt találták kedden, gyér volt eddig a leletanyag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!