Közélet

2009.05.17. 08:10

Nem marhaságból vesz félezer tehenet

Talán vakmerőség – indokolja Fehér Attila a döntést, miszerint egy állattartó telep építésébe fogott.

TEOL/Vida Tünde

Fehér Attila a Nagydorog határában lévő Szigetpusztai tehenészetet vásárolta meg. Az istállók még üresek, azaz építőmunkások dolgoznak benne, de januárban várhatóan ötszáz hízó marha „lakja” be.

A felújítást, építést végző Dobosi Kft. januárban fogott a munkához, december 20-ára adják át az első fázisban felújított épületeket. Dobosi Szilveszter szerint egyáltalán nem vakmerőség, amibe a megrendelő, aki egyébként barátja is, fogott, mert eddig minden terve jól átgondolt, megalapozott volt, és eredményt hozott. Első körben felújítják az istállókat, amik állapotán az enyészet és az enyves kezek sokat rontottak. Kiépítik a trágyakezelés rendszerét, amihez pályázati támogatást is nyert a vállalkozó. Egyébiránt kénytelen saját zsebből finanszírozni a beruházást, a bankok a válság miatt nem adnak hitelt. Őt egyébként egyáltalán nem befolyásolja a válság, úgy gondolja, lesz piaca a termékének.

Fehér Attila egyébként 2000-ben érkezett a szomszédos Sárszentlőrincre a Vajdaságból. A háború hozta, miként a háború üldözte el dédszüleit Lőrincről Temerinbe. Beleszületett a mezőgazdaságba, amit itt „csak” folytatnia kellett. Tapasztalatai szerint Magyarországon könnyebb a vállalkozóknak, nem nehezíti a dolgukat a maffia, fizetőképesebbek a partnerek. Viszont sokkal nehezebb dolgos embereket találni. Náluk a fiatalok, ha nem mentek továbbtanulni, azonnal dolgozni kezdtek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dobosi Szilveszter (balról) a beruházó és Fehér Attila a vakmerő (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Valószínűleg ezért természetes neki is a munka. Amiből szerencsére van bőven, apjával és testvérével 800 hektárnyi földet művelnek. A növénytermesztésben is a bátrak közé tartoznak, nemcsak a hagyományos kultúrákkal foglalkoznak, nyitottak az újdonságokra. Állattenyésztéssel még nem próbálkozott, de úgy gondolja, nem lesz gond. Vannak megfelelő kapcsolataik, el tudják majd adni a szarvasmarhát. Egy biztos, teszi hozzá, tejtermelés soha nem lesz.

Az új telep, amely egy 11 hektáros területen fekszik a község határában, teljesen gépesített lesz, a beruházás ezért jelentős munkahelyteremtéssel nem jár. Fehér Attila tervei szerint három embert tud majd foglalkoztatni. A beruházás költségeivel kapcsolatban elmondta, hogy az első számítások még 150 millió forintról szóltak, ám – ahogyan ez lenni szokott – mindig jönnek újabb és újabb kiadások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!