Közélet

2010.03.15. 04:02

Így tisztelték Kossuth Lajost

- Mindig is tisztelték a megyében a '48-asokat - mondta dr. Töttős Gábor főiskolai docens, helytörténész.

R. T.

- Kölesden - ahol később az első Kossuth szobrot is avatták a megyében - gyűjtést szerveztek egy lakodalomban az elaggott honvédek megsegítésére. A szekszárdi választókerületben 1868 és 1918 között mindig ''48-as képviselőt választottak.

Még gyerekkoromban is találkoztam a hatvanas években olyan emberekkel Szekszárdon, akik Kossuth szakállt viseltek, annyira tisztelték - húzta alá.

Hozzátette, az 1848-as eseményeknek megyei résztvevői is voltak. Garay Antal Párizsban vett részt Lajos Fülöp király trónfosztásában, meg is sebesült, de a trón kárpitjának egy darabját hazahozta, amit az Irodalom Házában őriznek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi Babits Mihály általános iskola diákjai szívhez szóló ünnepi műsorral emlékeztek a Márciusi Ifjakra
[/caption]

Testvére, Garay János március 9-én, hazai ellenzéki körben felolvasta Komoly szó a vihar előtt című költeményét, melyben e mondatok hangzottak: Függetlenség, önállás e hazának! S közös szabadság minden fiának.

Az eseményeken Pirnizter József szekszárdi kereskedő is jelen volt, aki Petőfi Sándor Nemzeti Dalának első példányaiból egyet haza is hozott. Március 25-én mintegy tízezer ember jelent meg a Béla téri Szabadság ünnepen, ahol Bezerédj István és Augusz Antal megfogadták, hogy a haza üdvéért fognak fáradozni. 

 

Kattintson a március 15-i megyei programokért!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!