Közélet

2010.03.02. 09:37

Játszóterek: számtalan uniós előírásnak kell megfelelniük

Eltűntek a rakéta mászókák, és velük együtt számos olyan játék, amely nem felel meg az uniós biztonsági előírásoknak. Bár sorra újulnak meg, vagy épülnek új játszóterek, vannak még hiányosságok is. A szabályok be nem tartását jövőre már szankciókkal sújthatják.

TEOL/Hargitai Éva

Szekszárdon 32 játszótér felel meg a rendeleti előírásoknak és további 23 van, amelyen még lenne mit tenni – tájékoztatta a TEOL.hu-t Katzné Meszlényi Erika városi főkertész. Négy játszótéren, ahol csak, homokozó és hinta volt, ott most újították fel a hintákat pályázati támogatásból az előírásoknak megfelelően, már csak a lengéscsillapító felületek kialakítása van hátra. A többi helyszínen is lebontották a legproblémásabb eszközöket, viszont azokat meghagyták, amelyeket átalakítással biztonságossá lehetett tenni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyerekeket a hétfői tavaszi délutánon már semmi sem tarthatta távol a játszótértől. Még a szekszárdi Energiaparkban kialakult hatalmas tócsák sem (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A lakosság kárára megszűntetni nem akartak egyetlen játszóteret sem, hanem ahogy az anyagi lehetőségek engedik folyamatosan felújítják őket, hol önerőből, hol pályázati támogatással. Bár a rendelet erre nem tér ki, az utóbbi időben a labdajáték pályákat körülvevő drótfonat kerítéseket is felújították. Az eszközök ára széles skálán mozog, általában az itthon készített játékok kisebb költséget jelentenek. A legnagyobb beruházást a kombinált eszközök igénylik, ezek ára már milliós nagyságrendű. A játszóterek állapotát kétévente vizsgálják felül.

A 2004 februárjában életbe lépett rendelet szerint, a fenntartóknak legkésőbb 2008 december 31-ig gondoskodniuk kellett a játszóterek európai biztonsági előírásokhoz való igazításáról.  Azóta országszerte 1568 új játszótér létesült, több mint 10129 új eszközzel a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint. Az önkormányzatoknál egyre terjedő koncepció, hogy kevesebb, de elérhető távolságon belül létesüljenek akkora játszóterek, ahol akár több száz gyermek szórakozhat. Idén a játszóterek felújítására, biztonságosabbá tételére az európai uniós forrásokból a településfejlesztési pályázati kiírások keretében lesz lehetőség.

Tamásiban önerőből készül el idén tavasszal a település harmadik játszótere, az Illyés Gyula utcában. Az eredeti tervek szerint a gyerekek már ősszel birtokba vehették volna a számukra készült eszközöket, azonban a rossz időjárás hátráltatta a kivitelezést. A korábban készült játszótereket 2007-ben, illetve 2008-ban építtette fel a város szintén önerőből. Így az eszközök már az új elvárásoknak megfelelően készültek el, jó állapotban vannak, folyamatos karbantartásukról az önkormányzat gondoskodik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kisbalaton (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Simontornyán egy, néhány évvel ezelőtt épült játszótéren szórakozhatnak a kisebbek. Uniós pályázati támogatással 12 játékot állítottak fel, ezek számát azonban szeretnék növelni, erre gyűjtenek.
Azok a fenntartók, amelyek eddig nem újították fel, vagy nem bontották le a rendeletben előírt szabályozásnak nem megfelelő játékokat jövőre már szankciókra is számíthatnak.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tapasztalatai szerint ez számos esetben nem történt meg, a tárca azonban nem jogosult szankcionálására. Ezért 2011. január 1-jétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jogköre lesz, hogy ellenőrizze és intézkedjen a nem biztonságos játszótéri eszközök elbontásáról, a mulasztókkal szembeni bírságolásról.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Infografika: Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!