Közélet

2010.03.16. 12:57

Komoly bírsággal sújtotta az APEH a frissen alakult céget

Nagy bajba került egy újonnan alakult Tolna megyei kft., amelyet 14 milliós bírsággal sújtott az adóhivatal.

TEOL

A vállalkozás fiktív módon, csak papíron adta, vette a búzát, az ügylet lebonyolításának hátterében adóáthárítást állapítottak meg, tájékoztatta a TEOL.hu-t Barlai Krisztina, az APEH régiós sajtóreferense.

Egy Tolna megyei újonnan alakult, mezőgazdasági kereskedelmet végző kft-nél folytattak vizsgálatot az ellenőrök. Barlai Krisztina elmondta, a revíziónak nem volt különösebb oka, csak annyi, amennyire minden új vállalkozás számíthat. Az ellenőrzés során azonban gyanús lett, hogy a cég kezdő vállalkozás létére jelentős forgalmat bonyolított le.

Az iratokból kiderült, hogy a társaság bizonylatai a nyilvántartásban szerepeltetett adatokat ugyan alátámasztották, azonban az áfa bevallásban ettől eltérő, kisebb összegek szerepeltek. A kft. két másik társaságtól szerzett be gabonát továbbértékesítési céllal, a gabonabeszerzésekről csak általános jellegű keretszerződéseket és számlákat mutattak be.

A számlákon szereplő kifizetések nem valósultak meg. Az ellenőrzés a társaság beszállítóira is kiterjedt, kiderült, hogy a beszállítók egyáltalán nem rendelkeztek gabonával, az általuk kiállított bizonylatok fiktívek voltak. Így a társaság által befogadott számláknak nem volt semmilyen alapjuk.

A búza adás-vételben résztvevő társaságok valódi célja az adóáthárítás volt. Az ellenőrzés végül 21,2 millió forint adókülönbözetet állapított meg a kft. terhére, melynek szankciójaként az adóbírság 10,6 millió forint, illetve 3,9 millió forint a késedelmi pótlék. Így a kft-nek 35,7 millió forintot kell az adóhivatal felé befizetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!