Közélet

2010.03.29. 06:12

Még csak 12 éves, de már szifiliszes

Egyre több 15-16 éves kamasz él szexuális életet, és nem ritkán már a 12-13 évesen is ágyba bújnak. Megesik, hogy nemi úton terjedő betegségeket is elkapnak.

Molnár Ágnes

A fiatalok nemi érése sokkal korábban kezdődik, mint 10-20 évvel ezelőtt. Részben ez az oka, hogy a többség már viszonylag korán kezdi a szexuális életet.

Egy, a nevét és iskoláját elhallgatni kívánó bonyhádi lány elárulta, 16 éves volt, amikor elvesztette szüzességét. Azóta már a harmadik barátjával jár. Majd hozzátette, tisztában van a nemi élettel járó veszélyekkel, így mindig óvszerrel védekeznek. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy az iskolában minden évben vannak felvilágosító, a kockázatokat és a védekezési módokat is ismertető előadások.

Egy szekszárdi srác is 16 évesen szerzett először szexuális tapasztalatokat. Ahogy az első alkalommal, úgy azóta is óvszert használ az aktus során. A fiú úgy fogalmazott, valamilyen szinten tisztában van a szexuális úton terjedő betegségekkel, ám mindig elővigyázatos, így ilyen baj nem érheti. Éppen ezért egyéjszakás kalandja sem volt, hiszen nem szeretné kockáztatni sem az egészségét, sem pedig a kapcsolatát emiatt.

Dr. Kőszegi László nőgyógyász arról számol be, hozzá már 14, 15 éves kortól járnak a lányok vizsgálatra. Közülük előfordulnak olyanok is, akik különböző folyásos betegségeket kapnak el, melyek nemi úton terjednek.

Hasonló kortól látogatják a lányok a szekszárdi tinédzser ambulanciát is. Bár ritkábban, de előfordul, hogy 12-13 éves lánykák is eljönnek a rendelőbe –mondta Dr. Vida Béla, a tinédzser ambulancia nőgyógyásza.
Szerencsére nem kiugró azoknak az eseteknek a száma, amikor nemi betegséggel kell kezelni őket.

Az egyik szekszárdi szakközépiskola tanárnője tapasztalatai szerint a 9. osztályban még nem jellemző, hogy a diákok szexuálisan aktívak, ez inkább a 10., 11. osztályban kezdődik. Voltak olyan diákjaik, akik ebben a korban teherbe is estek. Közülük akadt, aki megtartotta a babát és magántanuló lett, és olyan is, aki örökbe adta a picit.
– Természetesen az intézmény falain belül mi sem engedjük azt, hogy a gyerekek például nyilvánosan csókolózzanak, ha ilyet látunk, figyelmeztetjük őket – mondta a tanárnő.

Az iskolában minden évben van szexuális felvilágosítás, bár ezt inkább az osztályfőnökök teszik, mert velük bizalmasabbak a tanulók, és mernek kérdezni is.

Simon Andrea, a Dienes Valéria Általános Iskola igazgatóhelyettese is azt támasztja alá, szemmel látható, hogy a diákok nemi érése korán kezdődik. Ez kitűnik abból is, ahogy öltözködnek, ahogy sminkelik magukat és abból is, ahogy viselkednek.

– Bár arról nem tudok, hogy élne valamelyikük nemi életet, de az látszik rajtuk, hogy nagyon foglalkoztatja őket ennek gondolata. A diákok között már az számít menőnek, akinek volt valamiféle kalandja – tette hozzá az igazgató helyettes.

Az iskola védőnőjével már bizalmasabb információkat is megosztanak a fiatalok, Pechli Szilvia úgy fogalmazott, némely diáknak már valóban vannak szexuális tapasztalatai, de szerencsére ők még nincsenek sokan. Akik már éltek nemi életet, annak általában az az oka, hogy a körülményeik otthon nem rendezettek, nem figyelnek rájuk, így ebbe menekülnek.

Ez bárkivel megtörténhet

A szexuális úton terjedő betegségek közül az öt leggyakoribb a HPV, a Chlamydia, a herpesz, a szifilisz és a kankó. Ezek nemi érintkezéssel terjednek. Közös vécén, zuhanyzóban csak a gombás fertőzéseket lehet elkapni. A fiatalok egy része még mindig nincs tisztában ezekkel a veszélyekkel, vagy ha tud is róluk, nem hiszi el, hogy a baj vele is megtörténhet. A megoldást talán az elrettentés jelentené: a betegségek tüneteiről készült fotók bemutatása talán elgondolkodásra késztetné az ifjúságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!