Közélet

2010.03.28. 07:12

Tánccal hirdeti a mozgás fontosságát

Címkék#bonyhád

Szobácsi Orsolya tizenkét évvel ezelőtt alapította a Titti Corsi Ifjúsági Moderntánc Egyesületet segítőivel Bonyhádon. Azóta országos sikereket is elértek, bár a fő céljuk továbbra is a mozgás fontosságának hangsúlyozása.

TEOL/Vizin Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szobácsi Orsolya (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

– Szerencsésnek érzem magam, hogy a mozgás fontosságát hirdethetem – mondta Szobácsi Orsolya, a bonyhádi Titti Corsi Ifjúsági Moderntánc Egyesület vezetője. – Mindig örömmel tölt el, amikor látom, hogy a növendékeim önfeledten táncolnak a színpadon.

Nagycsoportos óvodás volt, amikor az édesanyja beíratta a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesületbe. Nyolc évig járt oda, később pedig show táncot tanult, amikor már Szekszárdon is népszerűvé vált ez a műfaj. Ennek köszönhetően rengeteget utazott, és sok tapasztalatot szerzett a táncoktatásról, amelyet 1998-tól a völgységi településen élő gyerekeknek ad át.

Az egyesület indulásakor nyolc, három év múlva már hetven ember táncolt a Titti Corsiban, akiknek döntő többsége általános- vagy középiskolás, a mozgást szerető fiatal volt. Szobácsi Orsolya azt mondta, azért alapította meg az egyesületet segítőivel, hogy azoknak a gyerekeknek is legyen lehetősége táncolni rendezett körülmények között, akik a könnyedebb, fiatalosabb stílust kedvelik. Ezt a városban is érzékelték, és elfogadták. Sőt, a megalakulásuk hónapjában már fellépésük is volt, ami erőt adott nekik a folytatáshoz.

– Külön öröm számomra, hogy már harmadik éve taníthatom a helyi óvódás korú gyermekeket is, amit azért tartok fontosnak, mert ezáltal már egész pici korukban megszeretik a mozgást. Roppant lelkesek, akárcsak a felnőtt csapat, akik már hosszú évek óta táncolnak együtt - emelte ki Szobácsi Orsolya. – Több országos versenyen indult egyesületünk az elmúlt tizenkét évben, amelyeken szép eredményeket értünk el, 2002-ben második, illetve negyedik helyen zártunk a hip-hop műfaj országos kategóriájában. Az idén is szeretnénk ezen a megmérettetésen részt venni, hiszen ez egy olyan színvonalas verseny, amelyen mindig tanulunk valami újat. Zoltán Erika a program szervezője, akivel jó kapcsolatot ápolunk, és ha tehetjük, minden rendezvényén ott vagyunk – hangsúlyozta a táncpedagógus.

Hozzátette: sajnos egyre kevesebbet tudnak készülni a versenyekre, ami abból is adódik, hogy hetente csupán két órát próbálhatnak a bonyhádi művelődési központban.
– Nagyon szeretnénk egy saját tánctermet, vagy egy olyan helyet, ahol nyugodtan készülhetnénk a fellépéseinkre, hiszen én is tudom, hogy akkor még több eredményt érnénk el. Ennek ellenére örömmel tölt el, hogy több mint egy évtizede működik megszakítás nélkül az egyesületünk, és minden évben csatlakoznak hozzánk gyerekek, azonban a városban élő általános iskolás korosztályból egyre kevesebben, ezen szeretnénk változtatni – mondta Szobácsi Orsolya. Hozzátette: némi bizakodásra adhat okot, hogy az óvódás korú gyermekek közül egyre többen csatlakoznak az egyesülethez, ez bizonyítja igazán, hogy a szülői támogatás mennyire fontos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!