Közélet

2010.03.10. 07:19

Több szem többet lát elven erősítik a közbiztonságot

Szorosabbra fűzi a kapcsolatot a dombóvári rendőrkapitányság a falvak településőrségével, a polgárőrökkel, mezőőrökkel. A közös cél, hogy a kistérség lakossága és tulajdonuk nagyobb biztonságban legyen.

Rácz Tibor

Szorosabbra fűzi az együttműködést a dombóvári rendőrkapitányság a kistérség településeivel, hogy erősítse a közbiztonságot. Erről egy pénteken megtartott fórumon beszélt Simon István kapitányságvezető-helyettes. Mint mondta, a városban és a környéken élők igénylik, hogy lakóhelyükön minél nagyobb rend és nyugalom legyen. 

- Ezért megszerveztük, hogy az önkormányzatok, a településőrök, a polgárőrök, a közterület-felügyelők, a mezőőrök és a vadőrök vezetői, illetve a körzeti megbízottaink egy munkaértekezleten egyeztethessék azokat a teendőket, melyek hozzájárulhatnak a jelenlegi közbiztonsági helyzet megőrzéséhez, javításához.

- A felsorolt szervezetek irányítóival tisztázni kívántuk azt, hogy mik azok a jogkörök, amelyek megilletik őket, és azok figyelembe vételével milyen tevékenységeket folytathatnak - folytatta Simon István.

A közös feladat a polgárok biztonságának megőrzése, valamint a bűnmegelőzés. Az említett szervezetek tagjai abban segíthetik a rendőrség munkáját, hogy nyitott szemmel, füllel járnak-kelnek a falvakban, illetve az azokhoz tartozó külterületeken, pincesorokon.

- Emellett ezek az emberek ezentúl bejelentkeznek a rendőrségen, hogy ha megkezdik a szolgálatot, és informálnak bennünket arról, hogy mikor, merre járnak. Nem intézkedést várunk tőlük, hanem információkat, valamint azt, hogy jártukban-keltükben beszélgessenek az emberekkel, figyeljenek az idősekre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokan vettek részt a pénteki fórumon, köztük a környékbeli településekről érkezett polgármesterek, településőrök, körzeti megbízottak
[/caption]

Előnyük az, hogy tagjaik gyakran kollégáinknál jobb helyismerettel rendelkeznek és a lakóhelyükön élőkkel is közvetlenebb a kapcsolatuk - tette hozzá.

Mint mondta, fontos volt, hogy megismerkedjenek egymással és megosszák a tapasztalataikat.Velük közösen egy olyan rendszert kíván létrehozni a rendőrség a dombóvári kistérségben, melynek a reagálás-gyorsasági és rugalmassági képessége megközelíti azt, amit az itt lakók jogosan elvárnak. Azon dolgoznak közösen, hogy annak az embernek, akit személyében, vagy tulajdonában sérelem ér, az eddigieknél rövidebb időn belül védelmet, vagy segítséget tudjanak adni.

Leszögezte, a dombóvári közterület-felügyelőket megkérte a rendőrség, hogy a helyi vendéglátó egységek nyitvatartási idejét szigorúbban ellenőrizzék, s határozottabban lépjenek fel ha szabálysértéseket tapasztalnak.
Indoklása szerint erre azért van szükség, mert sokszor az egyes szórakozóhelyekről távozó vendégek zavarják a nyugalmat. Előfordulhat, hogy valamelyiknél a nyitvatartást is korlátozni kell. 

Stier József, a Kocsolai Polgárőr Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, szervezetük eddig is nagyon aktív volt, s a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a helyi polgárok minél nagyobb biztonságban érezzék magukat, és tulajdonukat.

- Minden nap más-más időpontban járőrözünk, fogtunk már fa- és kukoricatolvajokat a település környékén. Elmondható, hogy a tavalyihoz képest jobb a helyzet, a rendőrség egyre több ügyet felderít, s ezt érzik a lakosok is. A helyi körzeti megbízottal jó a munkakapcsolat, tervezzük, hogy idén többet járőrözünk együtt. Egyetlen dolog hátráltathat csupán, a pénzhiány, amit pályázatokkal próbálunk pótolni, bízunk abban, hogy az idei évben sok sikerrel - tette hozzá.

A településőrök mindenhol ott vannak

Szentpáli Árpádné, Kurd polgármestere - ahol szintén dolgozik két településőr - lapunknak azt mondta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja a településrőség felállítását. A faluban „rosszban sántikálók” ugyanis mindig tudták eddig, hogy a körzeti megbízott mikor van szolgálatban, és éppen merre jár. A településőrök azonban szinte mindig úton vannak, figyelik a pincéket, amiket az utóbbi időkben előszeretettel látogattak a tolvajok, s a füstölt élelmiszereket vitték. Ám most a falu területe megfigyelés alatt van, amiről a rendőrség is tud, s kapják az információkat. - Az emberek biztonságérzete is nagyobb lett nekik köszönhetően - húzta alá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!