Közélet

2010.07.16. 08:58

A választások előtt már bejött a Fidesznek - fotók!

Második alkalommal tartott kihelyezett ülést Bonyhádon a Fidesz külügyi kabinetje. Mint azt Potápi Árpád János, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja, a város polgármestere emlékeztetett, már tavaly, a kormányzásra készülve is itt tartották ülésüket.

TEOL/V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Martonyi János (kékben), Németh Zsolt és Potápi Árpád János (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A mostani alkalommal az új nemzetpolitika és a küszöbön álló uniós elnökség volt a téma. A tegnap délután rendezett sajtótájékoztatón Balla Mihály, a külügyi és a határon túli magyarok bizottságának elnöke elmondta, hogy a külügyi kabinet és az európai uniós parlamenti munkacsoport rendszeresen tart összejövetelt, amelyre most már a kormány képviselőit is meghívják. A nemzetpolitika új irányvonalának kialakítása mellett az uniós elnökségre is készülnek a kétnapos rendezvényen. A cél az, hogy a határon túli magyarság megkapja azt a segítséget, amelyre régóta vár mind a magyar kormánytól, mind az Európai Uniótól.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára beszámolt a tárca átvétele óta a minisztériumban történtekről. Mint elhangzott, a Külügyminisztérium költségvetésében 15 milliárd forint a hiány. A különféle nemzetközi szervezeti tagságok - pl. ENSZ Biztonsági Tanács - be nem fizetett tagdíjai 6 milliárd forintra rúgnak, az ingatlaneladási hiány pedig megközelíti a 3 milliárd forintot. A külföldön dolgozók be nem fizetett adója pedig több mint 1,5 milliárd forint.

Németh Zsolt elmondta, hogy a tárca hatékonyabb működésével és működtetésével próbálnak a hátrányból előnyt kovácsolni. Számítani lehet átvilágításokra a külképviseleteknél, jelentős létszámcsökkentés is várható, és a folyamat végén egy sokkal jobban működő, költséghatékony szervezet látja majd el a külügyi feladatokat.
A Fidesz külügyi kabinetje a mai napon tovább folytatja munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!