Közélet

2010.07.06. 19:00

Drasztikusan csökkentik a képviselők számát

A hónap közepéig kell meghatározni a 10 ezer lélekszám feletti településeken az új választási körzetek határait. Ez a választási iroda vezetőjének, vagyis a jegyzőnek a feladata.

Ihárosi Ibolya

Új szabályok szerint választunk ősszel lényegesen kevesebb önkormányzati képviselőt. - A legdrasztikusabban a megyei közgyűlés
létszáma csökken, a jelenlegi 41-ről 15-re - mondta az új törvény elemzésekor dr. Erményi Gyula, a megyei közgyűlés aljegyzője.

A képviselők létszámának a meghatározásához az idén január 1-jei népességi adatokat kell figyelembe venni. Ezeket az adatokat a törvény hatályba lépését, vagyis június 14-ét követő 15 napon belül közli egy kijelölt minisztériumi háttérszervezet a választási irodák vezetőivel. A megyei települések több mint a felében, szám szerint 57-ben kevesebb, mint 1000 ember él.

Érdekesség, hogy egyetlen település, Murga lékeszáma 100 alatti, így ott két önkormányzati képviselőt választhatnak plusz polgármestert. A polgármestereket változatlanul közvetlenül választhatjuk.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Archív felvételünk a gyulaji képviselőtestület ülésén készült. Mivel a község lélekszáma 1000 felett van, hat önkormányzati képviselőt választhatnak Fotó: M. D.
[/caption]
Az új törvény a tízezer lakos alatti településeken az egyéni listás választási szisztéma elnevezést használja az előző törvényben alkalmazott kislistás rendszer helyett. Ezeken a településeken száz lakosig 2, ezer lakosig 4, ötezer lakosig 5, tízezer lakosig pedig 8 lesz a helyi képviselők száma. A legutóbbi önkormányzati választáson száz lakosig 3, hatszáz lakosig 5, ezerháromszáz lakosig 7, háromezer lakosig 9, ötezer lakosig 11, tízezer lakosig 13 képviselőt választhattak a polgárok. A tízezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben megmarad a vegyes választási rendszer.

Tolna megye tizenegy városa közül ötnek - Szekszárd, Bonyhád, Paks, Dombóvár, Tolna - a lakossága haladja meg a 10 ezer főt. E szisztéma szerint mandátumhoz egyéni választókerületben és kompenzációs listán lehetne jutni. Az új egyéni választókerületi határokat július 14-ig határozzák meg a választási irodák vezetői, vagyis a jegyzők.

A törvény szerint 25 ezer lakosig összesen 11, 25 és 50 ezer között 14, 50 és 75 ezer között 17, 75 és 100 ezer között 20 mandátumot osztanak ki. Minden további tízezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma. A legutóbbi önkormányzati választáson 25 ezer lakosig 17, 50 ezer lakosig 23, 60 ezer lakosig 25, 70 ezer lakosig 27 képviselőt lehetett választani.

A megyei önkormányzati képviselőket, vagyis a közgyűlések tagjait a választópolgárok megyei listán választják, a megye egy választókerületet alkot. Négyszázezerig 20 ezer lakosra jut egy képviselő, de legalább 15 tagú lesz a testület; 700 ezer lakosig 20 képviselő, és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után egy képviselő, míg 700 ezer lakos fölött 30 képviselő, és a 700 ezret meghaladó minden további 40 ezer lakos után egy képviselő választható.

Eddig a megyei közgyűlési tagokat két választókerületben, külön a tízezer vagy ennél kevesebb lakosú, és külön a tízezernél több lakosú települések választották. Ősszel azonban már csak egy lista lesz. Az nem változott, hogy a megyei jogú városok, Tolnában tehát a szekszárdiak, nem választanak megyei közgyűlési tagokat.

Szigorodtak a lista állításának szabályai

Módosult a kompenzációs listaállítás szabálya: 10 ezernél több lakosú településen kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított. Az előző önkormányzati választáson elég volt a választókerületek egynegyedében jelöltet állítani. A listára a töredékszavazok kerülnek. Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületekben a jelölő szervezet jelöltjére leadott minden olyan szavazat, amellyel nem szereztek mandátumot. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!