Közélet

2010.07.30. 16:55

Egy csepp vért áldoztak az egészségért

A Garay térre érkezett pénteken az Egy csepp figyelem Alapítvány ECSET (Egy CSEpp Teszt) elnevezésű országos szűrőprogramja.

R. T.

Kovács Lászlóné, a megyeszékhelyen élő nyugdíjas ápolónő úgy érezte az utóbbi időben, hogy talán egy kicsit magasabb a vércukorszintje a kelleténél. Így kapóra jött neki, hogy a szekszárdi Garay térre érkezett pénteken az Egy csepp figyelem Alapítvány ECSET (Egy CSEpp Teszt) elnevezésű országos szűrőprogramja.

Az országjáró körút során minden pénteken ellátogatnak egy megyeszékhelyre. Szekszárd a volt a tizenkettedik állomás, ahol az Erős Antónia által létrehozott szervezet ingyenes egészségügyi szűréssekkel várta az érdeklődőket. A szakemberek emellett segítséget nyújtottak, tanácsot adtak azoknak, akiknek mért értékei eltérnek a kívánatostól.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Lászlóné vércukorszintjét Taksonyi Istvánné, a szekszárdi diabétesz gondozó munkatársa mérte meg Fotó: M. D.
[/caption]
Kovács Lászlóné értékei még a határértéken belül voltak, így megnyugodva térhetett haza. Öt sátorban várták a szakemberek a látogatókat, ahol a vércukorszint mellett, koleszterint, vérnyomást lehet méretni, a testösszetétel monitor segítségével pedig a testben lévő izom és zsír arányáról kaphattak tájékoztatást a látogatók. Ezen kívül volt még melanoma vizsgálat, és az összes mért adat alapján rizikó-elemzésre is lehetőség nyílt.

Az Egy CSEpp Teszt program látogatói nemcsak az egészségükért tesznek, hanem segíthetik városukat a „Legegészségesebb város” cím megszerzésében is, amelyet a legaktívabb megyeszékhely kap majd meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!