Közélet

2010.07.17. 13:00

Nem állítják kész helyzet elé az új városvezetést

Az önkormányzati választások előtt nem kívántak dönteni a tolnai képviselők a város közigazgatási területén létrehozandó energiaparkról, amelyhez az elvi támogatást idén májusban megadta a testület.

S. K.

A beruházással kapcsolatos feladatok ugyanis olyan hosszú távú és jelentős kötelezettségvállalást jelentenek a város részére, amelyről felelősségteljesen az ősszel felálló új képviselő-testület tud csak dönteni.

Emiatt a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen az a határozat született, hogy nem állítják kész helyzet elé a város új vezetését: az energiapark létrehozását továbbra is elviekben támogatják, illetve felkérték a polgármesteri hivatalt, hogy készítse elő a témát döntésre a következő testületnek.

Mint megírtuk, egy soproni cég kereste meg a városvezetést az energiapark létrehozásának tervével. A társaság megújuló, környezetbarát energiaforrások kiaknázásával foglalkozik.

A tolnai energiaparkban geotermikus erőmű, hőerőmű (és elosztó hőtávvezeték), továbbá szélerőmű(park), naperőmű(park) létesülne, egyenként néhány megawatt teljesítménnyel. Ezen kívül hidrogén, vagy elektromos energia töltőállomást is létrehoznának.

Az előzetes elképzelések szerint a cég együttműködési megállapodást kötne az önkormányzattal. A kft. tervei szerint a város biztosítaná a telephelyet, a beruházást a társaság végezné, a város jóváhagyásától számítva egy éven belüli kezdéssel.

A kft. és az önkormányzat közös gazdasági társaságot alapítana, amelyben a város tíz százalékos üzletrészt kapna, térítésmentesen. A társaság vállalná, hogy a város hőenergia igényét a mindenkori átlagárnál olcsóbban biztosítaná. Az ehhez szükséges távhő vezetéket viszont az önkormányzatnak kellene kiépítenie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!