Közélet

2010.07.11. 13:22

Olaszországot is meghódíthatja ruháival a 16 éves tinilány

A csinos külső egy különleges tehetséget rejt. Bencze Rita gyermekkora óta rajzol ruhaterveket, melyeknek egy részét meg is varrja magának. Májusban eljött az idő, hogy a 16 éves szekszárdi lány a nagyközönség előtt is bizonyítson: benevezett egy amatőr divattervezői pályázatra, amit meg is nyert.

TEOL/Molnár Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bencze Rita az Amatőr Divattervezői Pályázatot nyerte meg májusban (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

– Mesélj egy kicsit a versenyről!
– Márciusban hallottam először róla, így lázasan tervezgetni kezdtem, hogy a május eleji határidőre el is készüljek. A megadott témák alapján öt új ruha tervét készítettem el. Eredetileg úgy volt, hogy csak egyet választanak ki közülük, nekem azonban kettőt is el kellett készítenem, a hónap végéig. Nem volt kis munka, de nagy volt a tét, hiszen a nyertes ruháit az olaszországi Nemzetközi Gálára viszik ki.

– Ez volt az első verseny, amire beneveztél, és rögtön meg is nyerted...
– Eléggé meglepődtem, alig hittem el, hogy az én nevemet hallom. A színpadon annyira a szemembe világított a reflektor, hogy alig láttam valamit, a kifutó végét például egyáltalán nem. Még jó, hogy a modellel együtt mentem ki, így akkor álltam meg, amikor ő.

– Ki volt a modell? Ismerted?
– Persze, egy csoportba járunk a művészeti iskolába. Ő Bonyhádon lakik. Lucia a ruhatervezői versennyel összekötött modellversenyen indult, és tovább is jutott az olaszországi megmérettetésre.

– Mikor vetetted az első terveket papírra?
– Egészen kicsi korom óta rajzolok, tervezgetek különféle viseleteket. Azt hiszem úgy kezdődött, hogy a nővéremmel a mamámnál játszottunk, és régi divatmagazinokra bukkantunk, egy csomó szabásmintával megtűzdelve. Na mi ezeket próbáltuk lekopírozni az ablakon, asztalon, ahol csak lehetőségünk volt rá. Ezután nem is volt kérdés, hogy az PTE IGY Gyakorlóiskola Alapfokú Művészeti Iskolában tanuljak tovább. Itt a rajz mellett a textilszakot választottam.

– Milyen stílusú ruhákat tervezel?
– Olyanokat, amikben az utcán is kimerészkedek. Stílusos, elegáns, de mégis kényelmes, egyedi darabokat. Nincs kedvenc színem, mindenevő vagyok.

– Mit jelent számodra az a szó, hogy divat?
– Ezt nehéz megfogalmazni, némileg a trend szóval azonosítom. A divat az, ami örök (mint a kis fekete koktélruha), a trend pedig folyamatosan változik.

– Hol tudsz gyakorolni, hogy még tovább fejlődhess?
– Miután a gimiben végzek, szinte minden nap visszamegyek a művészeti suliba, ahol rajzolok illetve varrok. Otthon is van gépem, azt is gyakran használom. Bár nincs sok szabadidőm, nyílegyenesen látom magam előtt a célt, így tudom, hogy az odavezető út minden fáradtságot megér. Ezúton is szeretném megköszönni a művészeti iskola tanárainak, Kis Ildikónak és Herczig Zsófinak, hogy segítenek egyengetni a pályámat. Harangozó Andrea a varráshoz ad tanácsokat, Hofmeister Lajos pedig az anyagok jelentős részét biztosította a versenyre készített ruhákhoz.

– Mi leszel, ha még nagyobb leszel?
– Természetesen divattervező. Az önálló kollekció gondolata is sokat foglalkoztat, de azért itt még nem tartok. Folyamatosan keresgélem az újabb lehetőségeket, versenyeket, pályázatokat ahol megmutathatom, mi rejtőzik bennem. A gimi után az Iparművészeti Egyetemre szeretnék menni, remélem, fel is vesznek.

– Szerinted hazánkban megvan a lehetőség arra, hogy még nagyobb sikereket érj el, és érvényesülhess?
– Hát itthon elég nehéz "befutni", de megéri próbálkozni, hiszen egyre több a pályázati lehetőség. Az egyetem után lehet, hogy Anglia felé veszem az irányt, ott jók a divatipari lehetőségek.

Született: 1994. 01.11

Iskola: Garay János Gimnázium

Hobbi: varrás, rajzolás

Bencze Rita az Amatőr Divattervezői Pályázatot nyerte meg májusban (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!