Közélet

2010.07.18. 16:39

Pénzre váltható tudást kapnak az atomerőműben

Működése kezdete óta fogad diákokat szakmai gyakorlatra az atomerőmű. A diákok magas műszaki-technikai felszereltségű gyakorlati helyeken, jól felkészült szakemberek segítségével szerezhetnek elméleti tudásuk mellé gyakorlati ismereteket, mondta Mittler István.

Vida T.

A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette, idén 180-200 diák vesz részt itt szakmai gyakorlaton. Mintegy hetven százalékuk műszaki területen tanul, a többiek pedig gazdasági és humán szakterületen, így gyakorlati képzésük is erre irányul.

Minden igazgatóság minden osztályán vannak szakmai gyakorlaton fiatalok. Ki egy hetet, ki fél évet tölt az erőműben attól függően, hogy milyen képzésre jár. A fiatalok 50-55 százaléka felsőfokú intézményben tanul, a többiek középiskolákban, elsősorban az atomerőmű bázisiskolájában, az Energetikai Szakközépiskolában. Míg a szakmunkások a tanév során minden második hetet az erőműben töltik, az ESZI-s diákok nyaranta vesznek részt három-négyhetes gyakorlaton.

– Körbevittek minket mindenhol, gyakorlati példákon át ugyanazt látjuk, amit az iskolában, de így könnyebb megtanulni - fogalmazott Bátor Péter, aki idén érettségizett az ESZI-ben. Mint mondta, neki tetszik az atomerőmű, szerinte jó munkahely, a technikum elvégzése és a diploma megszerzése után itt szeretne dolgozni.

Ez a szakmai gyakorlaton résztvevők többségére jellemző, tájékoztatott Mittler István. Az itt megforduló fiatalok 80-90 százaléka hagyja az erőműben önéletrajzát abban bízva, hogy az atomerőműnél, vagy az MVM csoport más vállalatainál dolgozhat. Az igazgató azt is elmondta, hogy a gyakorlati hely biztosítása csak egyik módja a szakember-utánpótlás elősegítésének, a másik a fejlesztési támogatás, amelyet az erőmű szakképzési hozzájárulási kötelezettsége terhére fizet az oktatási intézményeknek.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!