Közélet

2010.08.23. 19:16

A kevesebb is lehet több - ősztől sem sérül a demokrácia

Az október 3-i választások után átlagban negyedével csökken az önkormányzati képviselők száma a tamási kistérségben. A leginkább a hőgyészi és a simontornyai testület fogyatkozik meg, míg számos kisebb településen csak eggyel lesz kevesebb képviselő.

Steinbach Zsolt

Ha nem is a felével, de a negyedével azért csökkenni fog a képviselő-testületek létszáma az őszi önkormányzati választások után a tamási kistérség településein, az új jogszabályok alapján.

A legutóbbi önkormányzati választáson 100 lakosig 3, hatszáz lakosig 5, ezerháromszázig 7, háromezerig 9, ötezerig 11, míg tízezer lakosig 13 képviselőt lehetett választani. Az új szabályok szerint értelemszerűen tágabbak a létszámhatárok: 100 lakosig 2, ezerig 4, ötezerig 6, tízezerig pedig 8 lesz a képviselők száma.

A tamási kistérségben a fentebb említett huszonöt százalékos csökkenés átlagérték, a harminckét település döntéshozó testületei nem egyformán fogyatkoznak majd meg. A hatszáz fő alatti településeken, például Belecskán jelenleg hat fős a testület (5 képviselő, plusz a polgármester). Ezeken a helyeken az október 3-i választások után mindössze egy fővel csökkennek majd a döntéshozó grémiumok, hat helyett öten (4+1) lesznek.

Ahol a lélekszám 600 és 1300 között van, jelen állás szerint 7+1 fős a képviselő-testület, például Páriban. Ahol az ezer főt meghaladja a lakosságszám, ott csak egy fővel csökken, 6+1 fős lesz a létszám, ilyen pl. Nagykónyi. Ahol viszont ezer fő alatti a lélekszám, ott csak 4+1 fős lesz a testület. Ebbe a kategóriába tartozik Fürged is.

Barkóczi József polgármester azt mondta, hogy a létszámcsökkentés javíthatja a működőképességet, mivel eddig a határozatképesség biztosítása néha problémát jelentett. Anyagi szempontból nincs jelentősége az új szabályoknak, mivel Fürgeden nincs képviselői tiszteletdíj. Ő nem ért egyet azokkal a véleményekkel, melyek szerint a kisebb testületek miatt sérülne a demokrácia.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hőgyészen majdnem a felére csökken a képviselő-testület létszáma. A polgármester szerint ezáltal egyszerűsödhetnek a döntési folyamatok Fotó: K. A.
[/caption]
A legnagyobb létszámbeli karcsúsítás a három és ötezer közötti lakosú Hőgyész, illetve Simontornya testületét érinti. Ezen települések képviselői létszáma jelenleg 11+1 fő, a választások után pedig 6+1 lesz. Gyetvai László, Hőgyész első embere egyetért a létszámcsökkentéssel, és azzal, hogy páratlan létszámú testületek alakulnak.

Szerinte a döntési folyamatok leegyszerűsödnek, az érdekegyeztetés könnyebbé válik, és a korlátozott képviselői létszám még inkább abba az irányba hat, hogy a legrátermettebbek kerülhetnek csak be a testületekbe.

Csőszné Kacz Edit, Simontornya polgármestere sajnálja a létszámcsökkentést. Részben érzelmi okokból, mivel, mint mondta, minden képviselő egy-egy egyéniség volt. Emellett arra is rámutatott, hogy náluk eddig négy bizottságban, alaposan elő lehetett készíteni a döntéseket. Hétfős testületnél viszont feltehetően nem működhet majd ennyi bizottság.

A testületek létszáma a tamási kistérségben

Jelenleg          Az október 3-i választás után
5+1  4+1    Belecska, Diósberény, Kalaznó, Keszőhidegkút, Kisszékely, Koppányszántó, Miszla, Dúzs, Mucsi, Nagyszékely, Szakadát, Szárazd, Udvari, Újireg, Varsád
7+1  4+1    Értény, Fürged, Nagyszokoly, Pári
7+1  6+1    Felsőnyék, Nagykónyi, Regöly, Tolnanémedi
9+1  6+1    Gyönk, Iregszemcse, Magyarkeszi, Ozora, Pincehely, Szakály
11+1  6+1  Hőgyész, Simontornya
13+1  8+1  Tamási

Forrás: TN gyűjtés

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!