Közélet

2010.08.05. 07:29

A nap képe! Hogyan kerül ilyesmi a csatornába? - fotó!

A vízfolyások medrének és partjának tisztítása elvileg a tulajdonos dolga, ám a képlet nem ilyen egyszerű. A tulajdonos ugyanis sokszor a magyar állam vagy a helyi önkormányzat, s így a folyók, csatornák karbantartási munkáit vízitársulatok vagy más szakcégek végzik – végeztetik alvállalkozókkal –, általában üzemeltetési szerződés alapján.

TEOL/W.G.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk illusztráció (Fotó: Lehőcz Péter)
[/caption]

Tolna megye keleti részén a Duna-Sió menti Vízi Társulat tevékenykedik. Tóth István elnök tájékoztatása szerint a privatizációt követően a korábbinál nehézkesebbé vált ez a feladat. Magánkézbe is kerültek vízfolyások. A tisztításért elvileg hozzájárulást kéne fizetni az érintetteknek, amiért azok neheztelnek, vagy nem is fizetnek. Társulatukhoz 240 kilométernyi vízfolyás tartozik. A fenntartó kaszálástól sokkal többre nem futja.

Hasonló helyzetet vázol a megye nyugati részén tevékenykedő Kapos-Koppányvölgyi Vízi Társulat vezetője is, akit ugyancsak Tóth Istvánnak hívnak. Ők 524 kilométer mederhosszt tartanak rendben. Állami támogatást nem kapnak, a befolyt helyi hozzájárulás 130 kilométer egyszeri kaszálására és mintegy 13 kilométer kotrására elegendő évente. Elvileg 15 évenként minden medret, árkot ki kéne tisztítani, de ilyen tempóban 40 év alatt sem érnek végig. 

A városok esővízcsatorna-hálózatának karbantartása is hagy kívánnivalót maga után. A megyeszékhelyen van, ahol kisebb fácskák nőttek a vízlevezetőkben, jelezve, hogy tisztítás évek óta nem volt.
Speciális helyzetben van a Mözsi Mezőgazdasági Szövetkezet. Náluk az autópályaépítők vágták el a víz lefolyási útját. Mintegy harminc hektáron akadályozza a betakarítást az emiatt megálló belvíz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!