Közélet

2010.08.14. 08:12

A sors hozta a színészetet

A nagy sikerű mozifilm, a Made in Hungária színpadi show változatát láthatja szombaton a bonyhádi közönség. A musical főszereplője, Szabó Kimmel Tamás éppen szabadságát tölti, de a hétvégi előadásról ő sem hiányozhat, és a TEOL.hu kérdéseire is szívesen válaszolt.

TEOL/Hanol Erzsébet

Szabó Kimmel Tamás két éve szerződött a Nemzeti Színház társulatához, és még két évig biztosan Alföldi Róbert csapatát erősíti. A nagyközönség a Megy a gőzös és a Made in Hungária című filmekben ismerhette meg, de a fiatal kaposvári színész nem bánná, ha hamarosan újra filmezhetne. A bulvárhős szerepkörre viszont egyáltalán nem vágyik.

– Szabadságát tölti éppen. Mivel telnek a napok?
– Nemrég jöttem haza Horvátországból, és örülök, hogy még egy hónapig pihenhetek, elég megterhelő volt az előző színházi idény. Igyekszem összeszedni magam fizikálisan és szellemileg is a következő feladatokra. De egyszerűen boldog vagyok, hogy szabad vagyok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szabó Kimmel Tamás
[/caption]

– Milyen új feladatok várják az következő idényre?
– Szeptember 12-én kezdődik az évad a Nemzeti Színházban, ahova újabb két évre szerződtem le. Látható leszek a Három nővérben, amelyet a romániai születésű Andrej Serban rendez. Ezen kívül játszom az Alföldi Róbert rendezte Magyar ünnep című darabban és egy Gothár Péter által rendezett, Esterházy Péter darabban. Ennek a címe Én vagyok a te.

– Mikor láthatjuk ismét filmben?
– Legutóbbi munkám Soós Péter tévéfilmje, a Sweet Sixteen. Ezen kívül vannak ajánlataim, de semmi konkrétumot nem tudok mondani. Talán jövő nyáron forgathatok újra. Pedig több kedvem lenne most a filmezéshez. Annak van egy meghatározott ideje, és mivel Magyarországon nincs mód a filmek elpróbálására, több lehetőség nyílik az improvizációra. Jobban szükség van a színészi jelenlétre, az agyra. De lehet, hogy ez most csak egy átmeneti állapot nálam.

– Zenés színészként végzett a főiskolán, de látható prózai darabokban is. Melyik műfaj áll önhöz közelebb?
– Mindkettőt csinálom, mindkettő meghatározó számomra, nem tartom magam csak zenés vagy csak prózai színésznek. Egy kőszínházban az ember feladatokat kap, és hál'' Istennek tudok énekelni, jól mozgok – legalábbis ezt mondják –, így mindkét műfajban megállom a helyem.

– Nem áll messze a családjától a művészet, galériát is működtetnek. Az egyik testvére rajzol, a másik gitározik. Ön hogyan kötött ki a színészetnél?
– Nem emlékszem arra a pillanatra, amikor úgy döntöttem, hogy színész leszek. Gyerekként az ember sok mindenbe belekóstol. Az általános iskola színjátszó körében próbálkoztam, majd a Déryné Vándorszíntársulathoz kerültem, és 18 évesen felvételt nyertem a Színművészetire. De nem volt az előre eltervezett, hogy színész leszek.

– Nem az a kimondott bulvárhős. Ez mennyire tudatos?
– Abszolút tudatos. Valaki kitalálta, hogy egyesek sztárok, celebek, de én nem sorolom magam közéjük. Volt gyerekszobám, sokat számít a jó családi háttér. Nem akarom a könnyebbik utat választani. Nem szeretnék nagyképűnek tűnni, de tartalmasabb léleknek tartom magam annál. Fontosabb, hogy valaki a tehetségével, munkavégzésével hívja fel magára a figyelmet, és ne a magánéletével.

Névjegy

Szabó Kimmel Tamás Kaposváron született 1984-ben. A Kodály iskolában Hornung Józsefné színjátszó körében kezdte, aztán a Déryné Vándorszíntársulat tagja lett. A Színház- és Filmművészeti Egyetem operett–musical szakán 2007-ben végzett Ascher Tamás és Novák Eszter osztályában. Először a József Attila Színházhoz szerződött, majd a Nemzeti Színház társulatának lett a tagja. Végzős osztályával együtt maradtak, és megalapítottak egy kísérleti műhelyt HoppArt néven.

Néhány színházi munkája: Sose halunk meg, Tovább is van..., K. mama, Az öreg hölgy látogatása, Fekete Péter, A holdbeli csónakos, János vitéz, Atália, Bánk bán, Lear király, Orfeusz alászáll, Mesél a bécsi erdő, Buborékok, A Macskalápon, My fair lady, Vassza Zseleznova. Mozifilmjei: Megy a gőzös, Made in Hungária.

Néhány színházi munkája: Sose halunk meg, Tovább is van..., K. mama, Az öreg hölgy látogatása, Fekete Péter, A holdbeli csónakos, János vitéz, Atália, Bánk bán, Lear király, Orfeusz alászáll, Mesél a bécsi erdő, Buborékok, A Macskalápon, My fair lady, Vassza Zseleznova. Mozifilmjei: Megy a gőzös, Made in Hungária. Szabó Kimmel Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!