Közélet

2010.08.24. 19:55

Dühében bontani kezdte a főiskola épületét a vállalkozó - fotók!

Jelképesen bontani kezdte kedden délelőtt Asztalos László vállalkozó az Illyés Gyula Főiskolai Kar új épületszárnyának külső lábazati szigetelését. Azért mert álláspontja szerint mintegy 2,7 milliós pótmunkát nem akar kifizetni neki az építkezés fővállalkozója, a Zalai Általános Építési Vállalkozó (ZÁÉV) Zrt.

I. I.

A vállalkozó ugyanis ennek következtében maga is egymillió forinttal tartozik az egyik, ugyanennyivel a másik anyagszállítójának. Nem tagadja, hogy késett az átadási határidővel, s a festéssel kapcsolatban felmerültek minőségi kifogások, amelyeket még ki kell javítani, de hogy nem fizetik ki az elvégzett pótmunka ellenértékét, azt tűrhetetlennek nevezte. Hozzátéve, hogy 60-80 embernek ad munkát, és őket is ki kell fizetnie.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Asztalos László alvállalkozó (balról) Tatai Miklós gazdasági igazgatóval és Fusz György egyetemi tanárral tárgyal az új épületben Fotó: G. K.
[/caption]
Amint megbontotta a szigetelést, megjelent a kar gazdasági igazgatója, Tatai Miklós, és felszólította a vállalkozót, hogy hagyja el a kar területét vagy rendőrt hív. Az alvállalkozó Asztamilla Kft. projektmanagere megerősítette, hogy szerda reggel az embereivel, nagyobb sajtónyilvánosság mellett folytatja a külső szigetelés bontását.

Fusz György egyetemi tanár, a kar korábbi főigazgatója közbelépésével elérte, hogy a vitában békésebb vizekre eveztek. A megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a főiskolai kar az építők vitájának az áldozta, de nem szereplője. Mint mondta, a további károkozást akár a saját testével is megakadályozza.

Másként látja a helyzetet Mezősi Csaba, a ZÁÉV Zrt. pécsi területi főmérnöke, aki hírportálunknak elmondta, az alvállalkozó követelése kétféle munkáról szól. A hétfői megbeszélésen az elvégzett munkákat mennyiségileg egyeztették.

Mint kiderült, a fele pót-, a másik fele többletmunka volt. Jogszabály írja elő, hogy átalánydíjas szerződés esetén a vállalkozó többletmunkát nem számolhat el. A pótmunka kerekítve 1,4 millió forint volt, az árak felülvizsgálata nélkül.

A szerződés szerinti munkákra az alvállalkozó a teljesítésigazolást megkapta, annak ellenértékét számlázhatja. Ugyanakkor a munka elvégzésének a szerződéses határideje május vége volt. Ehhez képest a vállalkozó hiba- és hiánymentesen máig nem teljesített. Számításaik szerint több lett volna a kötbér, mint a szerződésben visszalévő összeg.

Ezért azt ajánlották, hogy pótmunka-igényével szemben fogadja el a kötbért, s az eredeti szerződés szerint zárják le a munkát.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!