Közélet

2010.08.31. 17:28

Elképesztő, mi készült a lelőtt világháborús gépből - kép!

Hatvan éves iskolatáskával lepte meg unokáit Klézli József. A táska története nem hétköznapi.

V. M.

Nagyot nevettek az őcsényi Klézli József unokái, amikor a nagypapa - tekintettel az iskolakezdésre - tréfából felajánlotta nekik az ő régi táskáját. A tulajdonos 70 esztendős, az időtálló használati tárgy pedig már "betöltötte" a hatvanat. A fémből készült táskának története van.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Klézli József az időtálló táskával Fotó: Lehőcz Péter
[/caption]
- Édes fiam, nem veszek én neked minden évben táskát - mondta annak idején, az 1950/1951-es tanév kezdete előtt Klézli József édesanyja, és addig keresett, amíg nem talált egy igazán tartós darabot.

A nevezetes táska nem akármiből készült. Őcsényben 1945-ben több harcképtelenné tett német vadászrepülőgép "parkolt". A helybéliek pedig felhasználták a roncsokból, amit lehetett.

Így készítette Kovács Marci bácsi, a helyi ezermester többek között azt a fémtáskát, amelyben Klézli János hordta a tankönyveit, füzeteit, és amelyet télidőben remekül lehetett szánkó helyett használni.

A fémtáska azóta is működőképes, csak a zsanérjain és a fogantyúján látszik némi rozsda. Bőségesen kiszolgálta a maga idejét, sőt, még most is használatban van, szerszámosládaként funkcionál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!