Közélet

2010.08.29. 18:02

Ettől a disznóságtól biztosan megjön az étvágya

Különdíjat kapott a tolnai Lampek-Hús Kft. által készített disznósajt és kenőmájas az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó alkalmából, amelyet Magyarországon rendeztek.

TEOL

A hat napos esemény több helyszínen zajlott, a tolnai családi vállalkozás feje, Lampek István augusztus 19-én, Szigetváron vette át az oklevelet. A hagyományos tolnai disznósajt és kenőmájas az állat-egészségügyi különdíjat nyerte el.

Nem ez az első országos elismerés, amit a Lampek-Hús Kft. termékei kiérdemeltek. A vállalkozás az elmúlt években a Bábolnai Sonkafesztiválon is több díjat szerzett.

Lampek István régi hentes családból származik, édesapja szintén hentesmester volt. Otthonról hozta a hagyományos, házias ízeket, ezt a megbízható minőséget sikerült átmentenie a mai modern világba, ahol a mesterséges anyagok az élelmiszer-készítésnél is előtérbe kerültek. A Lampek-Hús Kft-nek viszont egyetlen terméke sem tartalmaz tartósítószert, mesterséges adalékot, a tolnai finomságok teljesen „E"-anyag mentesek.

A vállalkozás saját vágóhíddal rendelkezik, ami biztosítja, hogy az ott előállított húskészítmények alapanyaga is ellenőrzött, megbízható forrásból származik. A vágóhíd kicsi ugyan, de mindenben megfelel az uniós előírásoknak, emellett a rendszeres hatósági ellenőrzések is garantálják az ott készülő termékek minőségét. A saját feldolgozó bázis azt is lehetővé teszi, hogy egyedi megrendeléseket, igényeket is rugalmasan tudjanak teljesíteni.

Az 1991. május elseje óta működő Lampek-Hús Kft. saját boltot üzemeltet Tolnán, az Árpád utcában, ahol a sertés tőkehús mellett a változatos, házias ízvilágot hordozó saját húskészítményeik mellett szintén ellenőrzött forrásból származó baromfit és marhahúst is árulnak. Lampekék Pakson bérelnek egy húsüzletet, emellett a paksi és a tamási ÁFÉSZ boltjaiban ugyancsak kaphatók a termékeik. Tőkehúst közületeknek is értékesítenek, ezen a területen még vannak szabad kapacitásaik.

Arra a kérdésre, hogy vajon Lampek István melyik általa készített
„disznóságot" szereti a legjobban, a hentesmester  azt válaszolta: a kolbásztól a sonkán át a tepertőig mindent szívesen fogyaszt. Az édesapja receptje alapján készülő specialitás, a tolnai zsemlés-májas hurka azonban számára is különleges csemege.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!