Közélet

2010.08.29. 13:15

Ilyen rendezett falucska alig akad kerek e hazában

A kistelepülések között az irigyelhetőbbek közé tartozik Tolna megyében Mőcsény. A falucska, amelynek utcái, terei rendezettek, szépek, idén több mint 23 millió forint támogatást kapott a fejlesztések önerejéhez.

Rácz Tibor

Már csak a falubeliek emlékezetében maradt nyoma a hétvégi falunapnak hétfő délelőttre, igaz, ott elég mélyen. A rendezett, tiszta utcákon sehol sem lehetett látni még egy eldobott csikket sem, nemhogy műanyag poharat, vagy palackot.

A hétvégi program két nap után is téma volt a boltban, kocsmában. Az emberek szerint ilyen fergeteges rendezvény nem mostanában volt Mőcsényben. Az augusztus 20-i ünneplés megmozgatta a lakosságot, időseket, fiatalokat egyaránt.

Ám mégis, van egy dolog, egy kérdés, amely még a falunapnál is jobban foglalkoztatja a polgárokat. Mégpedig az, hogy ki lesz a település polgármestere októbertől. Az önkormányzati választásokra nemcsak a polgármester és a képviselőjelöltek készülnek - állítólag minden posztra akad bőven jelentkező az alig 350 lelkes falucskában -, hanem a választópolgárok is.

De arról egyelőre nem szívesen nyilatkoznak, kire adnák, adják majd a voksukat. A jelöltek nevét is homály fedi egyelőre. Mindenesetre, akárkit is választ meg Mőcsény lakossága, lesz feladata bőven.

Lacza András alpolgármester irányítja egy ideje a település önkormányzatát. Meglátása szerint továbbra is a sikeres pályázatok vezetnek a fejlődéshez. Ám több kistelepüléssel ellentétben a pályázatok önerejére Mőcsényben van pénze az önkormányzatnak. Mégpedig a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulásnak (TETT) köszönhetően.

Ugyanis ez a szervezet az idén 23,6 millió forinttal támogatta a település fejlődését. Így lehetséges az, hogy a falufelújítási program futhat, s a kultúrház tetejének, nyílászáróinak cseréjével hamarosan végeznek. Lacza András állítása szerint még az ősszel.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hétvégi falunapon kicsik-nagyok találhattak kedvükre való szórakozási lehetőséget. Az emberek szerint nagyon jól sikerült a rendezvény Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Szépíti a falut az a hat közcélú munkás is, akiket az önkormányzat foglalkoztat. Karbantartják a temetőt, füvet nyírnak, virágot ültetnek a faluban. Ám az időjárás belerondított nyár elején az idilli faluképbe, elmosta a partfalat az esőzésekkor lezúdúuló csapadékvíz, s az árkok állapotát is meglehetősen rontotta. Így a képviselő-testület úgy döntött, vis maior pályázatot ad be, hogy a helyreállítási munkálatokat el lehessen végezni, amellett a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése is éppen időszerű lenne a kis faluban, hogy megelőzzék a hasonló problémákat, s hogy tovább emelkedjen a helyiek komfortérzete.

Mőcsény infrastruktúrája egyébként kiváló, szinte minden utcában kátyúmentes az aszfaltburkolat, amelyet térkövezett járdák kísérnek, a víz-, a villany-, és a gázvezeték rendszer kiépült már korábban, s egyre többen rendelkeznek internet-hozzáféréssel is.

Az óvoda viszont egy éve nem működik, mivel évről évre kevesebb a gyermek, a kicsiket a falugondnoki busszal szállítják Cikóra és Bátaapátiba. Az iskolásokat iskolabusz és a falugondnok hordja Cikóra és Bonyhádra.

Korrekt a kapcsolat a társulással
Korrekt, jó kapcsolatot ápol a település a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulással (TETT) amely évek óta támogatja a Bátaapáti környékén fekvő településeket. A falu 58 millió forintos költségvetésből gazdálkodik, amelyet a TETT az idei évben több mint 23 millió forinttal toldott meg. Lacza András alpolgármester szerint ez az együttműködés és a falusiak összefogása, közösségi érzése lehet az az erő, amelynek segítségével tovább fejlődhet Mőcsény, s még szebb lehet a környezet, amelyben a körülbelül 350 ember együtt él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!