Közélet

2010.08.16. 18:30

Iwiw, facebook: nem is gondolná, milyen veszélyt jelentenek!

A közösségi oldalak nem csak a régi ismerősök felkutatására alkalmasak, a lakásbetörők is rendszeresen böngészik. Nem árt titokban tartani a nyaralásunk idejét. Bizalmas információ a munkakörünk is.

TEOL/Vizin Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fiatalok döntő többsége jelen van valamelyik közösségi oldalon. Gyakran felelőtlenül teszik közzé személyes adataikat. Képünk illusztráció (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Az internetes közösségi oldalak – iwiw, myvip, facebook – megjelenésük óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. E honlapok célja az ismerősök keresése, és a velük való könnyebb kapcsolattartás. Bár leginkább a 10-35 év közöttiek használják ezeket napi szinten, de minden korosztály képviselteti magát. A tagoknak van egy személyes adatlapjuk, amelyen sokan meggondolatlanul a legszemélyesebb információkat is megosztják magukról. Az emberek többségéről kiderül az életkora, a munkahelye, a szokásai, az e-mail címe és sokszor még a telefonszáma is. Látható, ki kit ismer, sőt sok esetben az is, hogy honnan. Éppen ezért ezek a portálok többnyire veszélyt is jelentenek a felhasználóknak.

Kitanics Márk pszichológus, igazságügyi szakértő lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a segítő szakmákban – szociális munkás, pszichológus, pszichiáter – dolgozóknak nem ajánlatos a részletes adatközlés ezeken az oldalakon. Ezt azzal indokolta, hogy az ő esetükben különösen fontos a magánélet, és a munka különválasztása. Ez a megállapítás az igazságügyben dolgozókra is helytálló. A bírók, ügyvédek, igazságügyi szakértők a későbbi konfliktusok, kellemetlenségek elkerülése érdekében ne tegyék közzé személyes adataikat.

– Velem is előfordult egy gyermek-elhelyezési ügy során, hogy az érintett fél bejelölt a közösségi oldalon. Természetesen nem reagáltam erre. Egyrészt azért, mert a tárgyalás során ez kellemetlenségeket okozhatott volna, másrészt egyszeri találkozás még nem indokolja az ismeretséget, – mutatott rá Kitanics Márk. A szakember azt is elmondta, hogy alapvetően hasznosak a közösségi portálok: fontos szerepet töltenek be a kapcsolatszerzésben, és azok fenntartásában. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek meggondolatlanul teszik közzé adataikat, nem számolnak a felelőtlenségük veszélyeivel – zárta Kitanics Márk.

Nem csupán a személyes információkat, és a hivatásunkat ajánlatos titokban tartani, hanem a nyaralásunk időpontját is. Ugyanis a lakásbetörők közkedvelt célpontja lehet egy több hétig üresen hagyott ház. Kreiner József rendőr alezredes, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó azt tanácsolta, hogy semmilyen formában ne tegyük közzé a kikapcsolódásunk helyét, idejét, és azt, hogy mennyi időt töltünk az otthonunktól távol. Majd hozzátette, a közösségi oldalakról pontosan bemérhető és még tesztelhető is a bűncselekmény elkövetésére kiszemelt lakás vagy családi ház.

Utóbbi a véletlennek tűnő telefonhívásokat, és a személyes felméréseket jelenti. Emellett tipikus hibáknak számítanak a kisméretű-, a szúnyoghálós kamra, vagy a fürdőszobai ablakok nyitva hagyása, a látványos elköszönés a szomszédoktól, a feltűnő készülődés. Mindezt alátámasztja, ha még a közösségi honlapokon is közzé tesszük a barátainknak, hogy nem leszünk itthon az elkövetkező hetekben – hangsúlyozta Kreiner József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!