Közélet

2010.08.01. 18:46

Nagyobb kaland, mint amekkora kényelmetlenség

A szálkai strand és kemping népszerű nemcsak a Tolna megyei pihenni vágyók, hanem a messzebbről érkezők számára is. A sátras, egyesek szerint nomád, pihenés sokak számára a legmegfelelőbb kikapcsolódás.

Rácz Tibor

A kempingezés egyik alapvető kelléke a sátor. Szerletics Roland szerint azonban ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb hozzátartozója az idő szabad ég alatt való eltöltésének a sörcsap is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tizenöt fiatal érkezett Görcsönydobokáról Szálkára, hogy néhány nomád, de annál vidámabb napot töltsenek el együtt Fotó: M. D.
[/caption]
A Baranya megyei, görcsönydobokai fiatalember 15 barátjával érkezett Szálkára, hogy néhány napot együtt töltsenek a víz mellett. Mint mondták, az eső sem vette el a kedvüket ettől a kikapcsolódástól, még akkor sem, ha a sátrak néhol beáztak, ruháik csurom vizesek lettek, és a strand kerítésére kellett őket kiaggatni száradni.

Szombat délelőtt épp főzéshez készülődtek, a tűz körül ülve beszélgettek, s próbálták összerakni a péntek esti emlékképeket, hogy ugyan mi is történhetett. Mivel a sörcsap nagyüzemben működött, s amellett a röviditalos üvegek is  kiürültek, meglehetősen nehéz feladat elé állították egymást a baráti társaság tagjai.

– Babgulyást vacsoráztunk tegnap, az biztos – mondta Roland nevetve.  Majd hozzátette, hamarosan malacot sütnek, amint kisebb lesz a tűz lángja, elkezdik forgatni a parázs fölött a szombati ebédnek valót. A sátrak mellett egy nagyobb, amolyan rendezvénysátor is állt, amelyben a sörcsap mellett egy hűtőgép, egy sörpad, s mellette egy keverőpult várta, hogy kiszolgálja a kempingezőket. Közben a társaság egyik hölgy tagja válaszolt a kérdésre, miért éppen Szálka?

– Néhány éve már hagyomány nálunk, hogy minden nyáron visszatérünk ide néhány napra, előfordul, hogy többször is. Augusztus 20. körül ismét eljövünk, most három éjszakát töltünk itt. Van köztünk, aki Angliában, vagy Ausztriában dolgozik, s itt találkozunk. Összejön a társaság, jól érezzük magunkat, s közben megtudjuk azt is, mi történt a többiekkel az utóbbi időben, amióta nem találkoztunk.

A környezet csodálatos, Baranyában nemigen találunk olyan szép tópartot, ahol kempingezni is lehet. Legalábbis Orfűn kívül, de nekünk ez a hely szimpatikusabb – mondta.

Bischof Péter, akiről barátai azt mondták, ő a baranyai falu kántora, hozzátette azt is, hogy amellett, hogy gyönyörű környezetben kempingezhetnek, az árak is igen korrektek Szálkán, legyen szó vizibicikli kölcsönzésről, vagy akár a helypénzről.

 – Egyedül az időjárással nem vagyunk kibékülve. Idáig a negyven fokkal küszködtünk, mostanában meg állandóan esik, természetesen akkor, amikor mi kempingezünk. Na de nagyon vigyázunk arra, hogy ha már kívül elázunk, így legyen az belül is, nehogy megfázzunk – tette hozzá nevetve. Mondataival teljes mértékben egyetértettek barátai is.

Egy nappal korábban egy német házaspár Schifferék pihentek két gyermekükkel a tóparton. Kérdésünkre elmondták, Frankfurtból jönnek minden évben két hétre az üdülőfaluba és Szekszárdra. Korábban kempingeztek is, de a gyerekek picik, s egyelőre még pár évig várniuk kell, hogy újra sátorban töltsenek pár napot a tóparton.  A családfő elmondta azt is, erre az erdei tóra felesége nagyapja hívta fel a figyelmüket, aki grábóci származású. –Sokkal jobb itt fürdőzni, mint egy medencés strandon. A természet lenyűgöző errefelé – húzta alá.


Árak a szálkai strandon:

Területhasználati díjak:
Sátor: díjtalan
Lakókocsi: 400 Ft/nap
Lakóautó: 400 Ft/nap
Sátras utánfutó: 400 Ft/nap

Kempingárak:
6 éves korig: díjtalan
6-tól 14 éves korig:  750  Ft/fő/nap
14 éves kor fölött:  1250 Ft/fő/nap

Kölcsönzés:
Vizibicikli: 1300 Ft/óra
Csónak: 1200 Ft/óra
Kajak: 900 Ft/óra

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!