Közélet

2010.08.31. 04:59

Ne habozzon! Ha most nem lép, sohasem lesz lakása!

A szakemberek azt mondják most érdemes lakást, ingatlant vásárolni, hiszen az árak éppen mélyrepülésben vannak.

TEOL/H.É.

Ehhez azonban saját tőke, illetve annak hiányában kedvező hitellehetőségekre lenne szükség. A legtöbben a kedvezőbb árfekvés miatt inkább a használt lakások vásárlásában gondolkodnak. Bár a felújítás költségeivel nekik is számolniuk kell, de még így is olcsóbban megúszhatják, illetve a lakást saját igényeikhez alakíthatják.

A Központi Statisztikai hivatal elemzése szerint lakáscélú hitelek állományának eddigi jelentősebb emelkedései, mindig zömében a használtlakás-vásárlások megugrásából eredtek. Bár a kölcsönök állománya az utóbbi években stagnált, és az elmúlt időszak legerőteljesebb visszaesése 2008 és 2009 között történt, 2009 végén még így is közel 4 ezer milliárd forint volt a lakossági hitelállomány.

Ennek 63 százalékát devizaalapú kölcsönök tették ki. Az eddigi legjelentősebb emelkedés 2002 és 2003 között zajlott le, akkor mind a hitelt igénylők száma, mind a hitelállomány megduplázódott. A kölcsönök legnagyobb részét használt lakás vásárlásra fordították, ezt követték az új lakás építések, majd az új lakás vásárlások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!