Közélet

2010.09.13. 17:59

A polgármester szerint „most vagy soha” helyzetről van szó

E hét csütörtökre hívták össze a simontornyai csatornamű társulat alakuló taggyűlését, a helyi művelődési házba.

TEOL/S.K.

A társulat megalakítása az egyik feltétele annak, hogy a város be tudja nyújtani a pályázatát a helyi szennyvízcsatorna-rendszer még hiányzó részének kiépítésére. Az alakuló gyűlésen többek között meghatározzák, mekkora érdekeltségi hozzájárulást kell majd fizetniük a csatlakozóknak.
A városházán tájékoztattak, hogy a társulat megalakításához az érintettek kétharmadának csatlakozása szükséges. Ahhoz, hogy a leendő beruházás megvalósulhasson, már háromnegyedes belépési arány kell majd, míg a projekt befejezése után öt évvel az érintettek 92 százalékának kell rákötniük a csatornára.

Csőszné Kacz Edit polgármester érdeklődésünkre ismét elmondta: nagyon fontos lenne, hogy sikerrel pályázzon az önkormányzat a csatornaberuházásra, ugyanis míg a jelenlegi átlagos pályázati támogatás mintegy 80 százalékos, a jövőben már csak a költségek egyharmada lehet pályázati pénz. Az emiatt drasztikusan megemelkedő önerőt pedig sem a város, sem a lakosság nem tudná vállalni. A polgármester szerint tehát egy „most, vagy soha” helyzetről van szó, reméli, ezzel a helyi polgárok is tisztában vannak.

Az önkormányzat egyébként 1996-ban és 2002-ben is pályázott a csatorna építésre, de nem nyert. A város csatornázottsága jelenleg 20 százalék körüli. Ez az arány a környező településeknél – Tamási, Miszla, Gyönk, Hőgyész – jóval rosszabb. A tervezett beruházás 1400 ingatlant érint, 24 kilométernyi vezeték épülne, hét átemelővel. A projekt nettó költsége kb. 1,35 milliárd forint. Az érdekeltségi hozzájárulás várhatóan kétszázötvenezer forint körül lesz, amit lakástakarék-pénztári konstrukcióban, részletekben is lehetne teljesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!