Közélet

2010.09.18. 19:46

A szennyezett környezetben szemernyi a túlélési esélyük

A napokban keltek útra a fecskék. Egyedszámuk most sem nőtt különösebben, pedig volt szúnyog bőven.

TEOL/W.G.

Dr. Kis Ernő, a madártani egyesület szekszárdi csoportjának titkára ezt azzal magyarázza, hogy az esős napokon nem mozogtak a rovarok, s emiatt a táplálékbőség idején is szűkölködtek a madarak. Nem tudták fiókáikat rendesen táplálni.

A hazánkban fészkelő három fecskefaj állománya riasztóan megfogyatkozott az elmúlt évtizedben. A madártani intézet adatai szerint 1999 és 2009 között a molnárfecskék egyedszáma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a parti fecskéké 30 százalékkal csökkent Magyarországon. Az okok között első helyen a környezetszennyezést említik.

A madárszám-csökkenés aránya Tolna megyében is az országos átlaghoz hasonló. Dr. Kis Ernő ezt azzal egészíti ki, hogy itt – mivel az esőzések miatt sok löszfal megcsúszott, leomlott –, egész partifecske-kolóniák fészkelő helyei pusztultak el.

Konkrét egyedszámlálást nem végeztek, de a fészekfoglalásokból látszott, hogy kevesebb madár érkezett vissza tavasszal, s most, a fiókák felcseperedését követően sincs jelentős létszámnövekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!