Közélet

2010.09.28. 06:28

Jelentős vagyongyarapodást mutathat fel a város

Közéleti helyzetelemzésre kértük Ribányi Józsefet, Tamási polgármesterét.

Hirdetés

– Hogyan értékeli az elmúlt négy évet, mennyire sikerült megvalósítani az elképzeléseiket, mennyire elégedett?
– Az elmúlt ciklus rendkívül intenzív volt, nagyon sok eredményről tudok beszámolni. Ugyanakkor egy polgármester soha nem lehet elégedett. A számos feladat mellett, amit sikerült megoldanunk az elmúlt ciklusban, mindig vannak és lesznek olyan kihívások, amelyek megoldásra várnak. Építészként büszke vagyok arra a sok beruházására, amelyet megvalósítottunk, vagy éppen folyamatban vannak. Ne felejtsük el, ahogyan az országnak, úgy Tamási városának is évtizedes lemaradást kell bepótolnia! Miután minden település hasonló gondokkal küzd, ezért nagyon éles a verseny a támogatások megszerzéséért. Világosan látni kell, hogy a jelenlegi pályázati rendszerben forrásokhoz jutni sem egyszerű, de a beruházásokat megvalósítani, az előírásoknak megfelelően lebonyolítani csak nagyon hozzáértő, jó csapattal lehet. Itt szeretném kiemelni, hogy a testület támogatása nélkül, rugalmas döntéshozatali mechanizmusok hiányában rémálommá válhatnak a rendkívül bürokratikus és nehézkes elszámolások, adminisztrációs követelmények. Elmúltak azok az idők, amikor a képviselőtestületnek elég  havonta egyszer összeülni. Ezúton is köszönöm valamennyi képviselőnknek, hogy rendelkezésre álltak a nap 24 órájában, ha a feladat úgy hozta. S természetesen, privát életemben, a családom megértő támogatását is köszönöm.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ribányi József három gyermekével. Az építész végzettségű polgármester igazi városformáló
[/caption]
 
– Ez a négy év az alapkő-letételek és épületavatások négy esztendeje volt Tamásiban. Hogyan tudták-tudják finanszírozni a beruházások önrészét a jelenlegi gazdasági helyzetben?
– Külön kell választani a beruházások típusait. A két legnagyobb beruházásunk az iskola és a fürdő fejlesztése. Az Oktatási Központ kialakítása 1,2 milliárd forintos beruházás, aminek az önrésze 5 százalék. A Járóbeteg Ellátó 400 millió forintjához szintén ilyen arányban, 20 millió forintot kell hozzá tennünk. Kihagyhatatlan pályázat volt a Kultúrák háza beruházás is, amely a városnak mindösszesen 8 millió forintjába került, Stollberg testvérvárosunk pedig közel 10 millió forinttal járult hozzá a ennek sikeréhez. A kerékpárutak fejlesztése is magas, 90 százalékos támogatású, a turizmus stratégiánk nagyon fontos része, örülünk a lehetőségnek. A már átadott Tamási-Pári szakasz bebizonyította, hogy jó döntés a kerékpárutak fejlesztése. Szintén régi gondot oldott meg a Szociális Ellátó épületének kialakítása, amelynek a támogatás tartalma szintén 90 százalékos volt. A fürdő fejlesztése akkor vált lehetővé, amikor a ciklus elején megvásároltuk. Bátor, felelősségteljes döntést hozott a testület, amikor úgy határozott, hogy pályázzon az önkrományzat a támogatásra. Ahhoz, hogy ezt a több mint 1,5 milliárdos beruházást – amelynek az önrésze 50 százalék – meg tudjuk valósítani, kötvényt bocsátottunk ki. Az összesen 1,5 milliárdos kötvényállományunk teszi lehetővé, hogy valamennyi beruházásunkat sikerre vigyük.
A fejlesztések következtében létrejövő vagyongyarapodás, valamint az üzemeltetői szerződés fedezetet nyújt a visszafizetésre. Ami az önkormányzatok pénzügyi helyzetét nagyon nehézzé teszi, az a kötelező feladatoknak évek óta egyre apadó központi finanszírozása. Alapelvünk, hogy a kötvényállományunkat kizárólag fejlesztésekre fordítjuk. Ne felejtsük el, hogy az új épületek fenntartási költségei sokkal kedvezőbbek lesznek a jövőben, és ezek forintokban kifejezve is jelentős kiadáscsökkentést eredményeznek, mégpedig hosszú távon.

– Hogyan tovább? Lát-e lehetőséget arra, hogy ezt a fejlődési ütemet a jövőben is tartani lehessen?
– A sikeres teljesítmény alappillére, ha valaki tudja, mit akar elérni, milyen módon, milyen eszközökkel, és főleg kivel. Nekünk van egy komoly csapatunk, egyre jobban teljesítő önkormányzati apparátusunk, és természetesen kiváló szakmai partnereink. A kiinduló alap egy világos célmeghatározás. Tamási esetében ez egy három egységből álló kitörési lehetőség: oktatás, turizmus és energia. Mindhárom cél elérése érdekében tettünk lépéseket, és hosszú út áll még előttünk. Ennek a megtisztelő munkának a folytatásához kérjük a választópolgárok támogatását október 3-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!