Közélet

2010.11.10. 07:12

Egy éhező gyermeken nem lehet átnézni

Kisebb gyereknél a szociális háló, nagyobbaknál az alapítványok segítenek, ha nincs pénz étkezésre.

Venter Marianna

Inkább a városokban, és inkább tizenéves korban jellemző, hogy a gyerek nem veszi igénybe az iskolai menzát. Helyette eszi, amit otthon talál, alkalmanként hamburgert, vagy pizzát "ebédel", amelyek kevésbé egészségesek és táplálóak, mint a valódi főtt étel.

A kisebb gyerekek az óvodában, illetve a napköziben étkeznek. Csak az ebéd árát figyelembe véve nem nagy összeg, amelyet naponta a kétfogásos étkezésért fizetni kell. Sokan azonban ezt is nehezen fizetik ki.

Pedig az árak igazán méltányosak: a Tolna megyei óvodákban és általános iskolákban az étkezési térítési díj 200 és 400 forint közötti összeg naponta. A középiskolai menzák térítési díja 200 és 300 forint között  jellemző a megyében.

Mégis előfordul, hogy a szülők ilyen árak mellett is tartozást halmoznak fel, bár jelen esetben maximum egy-két tízezres nagyságrendek a jellemzőek.

– Előfordul tartozás, de nem nagy százalékban, általánosságban a diákok 4-5 százaléka notórius hátralékos. A jogszabályok szerint hetedik osztályig biztosítani kell a gyermek étkezését, tehát nem fordulhat elő, hogy gyermek éhes marad.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szociális háló és alapítványok segítenek, ha a szülő nem tudja kifizetni a menzát. Képünk illusztráció
[/caption]
Ám ha gyakori a tartozás, illetve nem egyenlítik ki a szülők, akkor jelzünk a gyermekjóléti szolgálatnak, vagy a szociális irodának – mondja Fetzer Györgyi, a szekszárdi Baka általános iskola igazgatója. 

Milyen segítségre számíthat a család, ha nem tudja fizetni a térítési díjat, kérdeztük Kajtár Piroskától, a szekszárdi polgármesteri hivatal szociális irodájának vezető főtanácsosától.

– Az egyedülálló szülő gyermeke esetében 39.990 forint, a családban nevelkedők esetében 37.050 forint egy főre jutó jövedelem alatt kérhetnek gyermekvédelmi kedvezményt a családok. Akik ezt megkapták jogosultak általános iskola hetedik osztályig az ingyenes étkeztetésre, nyolcadik osztályban pedig az ötven százalékos kedvezményre. A gyerekeknek jár még ingyenes tankönyv és évi két alakalommal gyermekenként 5.800 forint gyermekvédelmi támogatás.

A középiskolákban azonban olyan fiatalok is tanulnak, akik már betöltötték 18. életévüket.
– Általánosságban elmondható, hogy nem jellemző a hátralék, a gyerekek a pénztárcájukhoz és a lehetőségeikhez rendelik az étkezést. Ha mégis előfordul, és gyermekvédelmi kedvezményt már nem kaphat a diákunk, akkor az iskola próbál intézkedni – mondja Hevesiné Simon Gyöngyi, a Szent László TISZK Egészségügyi-Szociális  Szakképző Tagintézményének igazgatója.

– A Kelemen Alapítványon keresztül tudjuk támogatni a gyerekeket. Ha a szociális helyzet ezt indokolja, néhány havi menzadíjat kifizet az alapítvány. Alapítványi pénzből tankönyvet is finanszírozunk, ebben az esetben a szociális helyzet mellett a tanuláshoz való hozzáállás is számít. Új kezdeményezésként tervezzük a diákbálát, ahol jelképes összegért cserélhetnek gazdát a megunt-kinőtt ruhaneműk.

A falvakban többet tudnak adni a gyerekeknek

A kistelepülések önkormányzatai lehetőségeik szerint igyekeznek támogatni az óvodások és a diákok étkeztetését. Nem egy faluban – a család szociális helyzetétől és a gyermekek számától függően – 75, vagy 50 százalékos térítési díj kedvezményt kaphat a család. Aparhant pedig, a mai gazdasági helyzetben ritkaságnak számító támogatást ad. Mint azt Kolozsi Imre alpolgármester elmondta, bár az önkormányzat anyagi lehetőségei korlátozottak, még biztosítani tudják az óvodásoknak és az iskolásoknak az ingyenes étkeztetést.

A szociális háló és alapítványok segítenek, ha a szülő nem tudja kifizetni a menzát. Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!