Közélet

2010.11.16. 18:08

Ne igya nyakra-főre! Életveszélyes is lehet

Az energiaitalok összetétele veszélyes lehet a fiataloknak, hiszen egy üveg akár háromszor annyi koffeint is rejthet, mint egy csésze kávé.

TEOL/M.Á.

– Nagyon hasznos volt az előadás. Bár én nem iszom energiaitalt, mostmár kétszer is átgondolom, ha legközelebb eszembe jutna. Általában táplálékkiegészítőket sem szedek, anyáék csak télen adnak C-vitamint – mondta az előadás végén a hetedikes Hammer Angéla.

A Dienes Valéria Általános Iskola tanulója társaival együtt a Veszélyes élelmiszerek, energiaitalok, étrend kiegészítők című tájékoztatón vett részt hétfőn.

Kovácsné Pergel Mónika ismertetőjéből kiderült, hogy az energiaitalok összetétele veszélyes lehet a fiataloknak, hiszen egy üveg akár háromszor annyi koffeint is rejthet, mint egy csésze kávé. Sajnos a fiatalok egyre gyakrabban isszák ezeket, amitől viszont sok egyéb mellett mellkasi fájdalom és pánikroham is kialakulhat náluk. Sőt a rövid távú memória is romolhat, gyomorfekély alakulhat ki, és az intenzíven sportolóknál akár életveszélyes szívritmuszavart is okozhatnak.


– Fontos, hogy a diákok ne juthassanak energia italokhoz az általános- és középiskolákban, a szülők se vegyenek ilyet nekik, és ha lehet, ők se igyák. Fontos a példamutatás – hívta fel a figyelmet Kovácsné Pergel Mónika, az ÁNTSZ munkatársa. Az előadáson górcső alá kerültek az étrendkiegészítők is, melyekről megtudtuk, hogy leginkább szigorú diéta, lábadozás, intenzív sportolás és felpörgetett életmód során van rájuk szükség.

Az egészségmegőrzést szolgáló őszi előadássorozat hagyománynak számít a Babits Mihály Művelődési Házban. A programok már a hónap eleje óta tartanak,nagy érdeklődés övezi őket - tudtuk meg Kissné Hóner Magdolna művelődésszervezőtől.

Az előadások a 12-15 éves diákoknak szólnak elsősorban. Már megismerkedtek az éhezés és elhízás jelenségével, és azt is megtudták, hogy a világon több az elhízott és túlsúlyos ember, mint az éhező. Sokrétű tudást szereztek az anorexiáról és a bulímiáról, sőt betekintést nyertek a Magyar Vöröskereszt tevékenységébe is. 

Az előadások elgondolkodtatják a fiatalokat

A hónap végéig még 7 program van hátra. Ma a mozgás fontosságával ismerkedhetnek meg a fiatalok, illetve azzal, milyen veszélyei vannak a túlzásba vitt edzésnek. Holnap a drogokról lesz szó. A tizenéves korosztály érintettsége miatt került napirendre ez a téma, a cél a megelőzés. A további előadások a terhesség-szülés-fogamzásgátlás témáját boncolgatják, de kiemelt szerepet kap az autizmus és az AIDS is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!