Közélet

2010.12.11. 06:43

A magányos drogtermesztő a sitten tanulja ki a mesterséget

Az elterelés rendszere a kábítószerfüggők mellett a kipróbálóknak és alkalmi szerhasználóknak nyújt lehetőséget arra, hogy a büntetés helyett személyre szabott segítséget kapjanak. A megyében a szekszárdi RÉV foglalkozik az úgynevezett megelőző-felvilágosító szolgáltatással.

TEOL

Az elterelés (megelőző-felvilágosító szolgáltatás) volt a témája a Szekszárdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat (továbbiakban: RÉV) közös rendezvényének, amelyet csütörtök délután tartottak a városháza nagytermében.

A magyar szabályozás 1993. óta ismeri az „elterelés” intézményét, ami azt jelenti, hogy ha valakit csekély mennyiségű, saját – tehát nem eladási, átadási – célra tartott kábítószerrel kapnak el, úgy mentesül a büntetés alól, ha legalább hat hónapig az állapotának megfelelő folyamatos  kezelésben részesül egy erre jogosított ellátóhelyen.

Dr. Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány Integrált Drogterápiás Intézet pécsi drogambulanciájának vezetője az elterelés gyakorlatának szakmai tapasztalatait osztotta meg a résztevőkkel. Mint elmondta, a krízishelyzet – és a „lebukás”, rendőri intézkedés ebbe a körbe tartozik – szakmai szempontból jó alkalom a leszokásra, a droggal kapcsolatos magatartás megváltoztatására.

– Sok fiatal mondta, hogy jó, hogy elkapták, mert nem gondolkodott, nem gondolt bele, hová vezethet ez az út – mondta dr. Szemelyácz János. - Még hatékonyabb lehetne a kezelés, ha a kezelőhelyeken dolgozó szakemberek határozhatnák meg a kezelés időtartamát és intenzitását. Lehetne még javítani a folyamatban résztvevő szakmák, hivatalok együttműködésén is.

Bízunk benne, hogy előbb-utóbb nálunk is meghonosodik az a nyugati gyakorlat, hogy a „lebukott” magányos termesztők, terjesztők a börtönbüntetés helyett a gyógykezelést választhatják. Merthogy a tapasztalat szerint ha börtönbe kerülnek, a magányos elkövető alaposan „kitanulja” a mesterséget, és szabadlábra kerülve már egy szervezet részeként dolgozik tovább.

Ennnyien próbálták ki a marihuánás cigarettát

Kálóczi Andrea, a RÉV szolgálat vezetője a náluk folyó munkáról beszélt. Mint elmondta, a szolgálatnál 2003. április óta vehető igénybe ez a szolgáltatás. A szolgálat szakemberei fontos alternatívának látják az elterelés intézményét, többek között azért, mert elér ahhoz a szerhasználói réteghez, amely ugyan problémákkal küzd, de még nem jutott el oda, hogy segítő intézménytől segítséget kérjen.

A szekszárdi RÉV eredményei jobbak az országos átlagnál, az elterelést megkezdőknek mindössze 10 százaléka morzsolódik le, de ennek a tíz százaléknak a fele is újrakezdi a kezelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!