Közélet

2010.12.05. 05:34

A tanulók közel fele roma

A szekszárdi Kolping szakképző iskola a közelmúltban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Venter Marianna

Az alapítványi iskola szinte ismeretlen fogalom volt még az országban, amikor a Kolping szakképző iskola története elkezdődött. Egyházi iskolák voltak az előző rendszerben is, de szakképző intézmény nem volt közöttük. A szekszárdi Kolping volt az első Magyarországon. Az iskola igazgatói tisztségét 2008. július 1-étől László Péter látja el.

– Az iskola az egykori gyermekek házában kezdte meg működését 1990-ben, 41 gazdaasszony-tanulóval. A következő tanév már itt kezdődött, az egykori katolikus elemi épületében, amely igen rossz állapotban volt. Ma öt megyéből több mint 600 diák jár ide, 8 szakmában zajlik szakképzés, emellett értettségit adó- és felzárkóztató képzés is folyik. Összesen 61-en dolgozunk itt, ebből 46 pedagógus – mondja az igazgató.

Az iskola speciális feladatot vállalt magára. Hátrányos- és halmozottan hátrányos, valamint speciális nevelési igényű fiatalok sokaságának jelenti az egyetlen középiskolai továbbtanulási esélyt. A diákok közel fele roma származású. Sok tanulójuk van, aki olyan nehéz anyagi körülmények között él, amelyet kortársai elképzelni is nehezen tudnának.

Még nagyobb probléma, hogy legtöbbük mögött nem áll támogató család, amely nyomon követi a gyerek tanulmányi eredményét, és mindent megtesz, hogy képzettséget szerezzen a jobb boldogulás reményében. Az iskolának híre van, mégpedig jó híre, a megye határain kívül is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Juhászné Teszler Ibolya szakoktató Frast Jánosnak segít az ismétlő gyakorlati órán az iskola tankonyhájában
[/caption]

Tolna megye mellett Bács-Kiskun, Somogy, Baranya és Fejér megyéből érkeznek fiatalok nagyobb számban, de egy-egy tanuló egészen távolról is. Volt már budapesti, tihanyi diákjuk, és járt ide Rakamazról, az ország észak-keleti feléből érkező tanuló is, akinek a szülei azt mondták: ez az utolsó esélye, hogy ember legyen belőle.

A Kolpingban asztalos, szakács, szociális gondozó és ápoló, pénzügyi számviteli ügyintéző, tejtermékgyártó, női-szabó, virágkötő és zöldségtermesztő kertész képesítést szerezhetnek a diákok. A tanulási problémákkal küzdő fiatalok számára speciális szakiskolai osztályt, illetve felzárkóztató képzést is indítanak, de érettségire való felkészítés is van az iskolában.

– Folyamatosan igazodunk a változásokhoz, és keressük a lehetőségeket, hogy még színvonalasabb és hatékonyabb legyen a munkánk, és még többet tehessünk a diákokért. Egy Tempus pályázatnak köszönhetően 15 diákunk volt egyhónapos németországi szakmai gyakorlaton Mindelheimben, és Memmingenben. Idén ősztől pedig IPR integrációs rendszer bevezetésével segítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóinkat.A Kolping szakképző iskola ezután is megtesz mindent azokért a gyerekekért, fiatalokért, akiknek talán ez az utolsó lehetőségük.

A névadó, Adolf Kolping élete és munkássága

Adolf Kolping a németországi Kerpenben született 1813-ban. Szülei egyszerű, szegény emberek voltak, akik nem tudták taníttatni, így cipész lett.

A papi pálya iránti elhivatottsága olyan erős volt, hogy 23 éves korára pártfogókat talált, és végre elkezdhette a gimnáziumot. 1844-ben lett a kölni papnevelő intézet hallgatója, s egy év múlva, 1845. április 13-án pappá szentelték. A társadalom erkölcsi problémái ellen a legényegyletek támogatásával vette fel a harcot, az általa kidolgozott alapelvek máig érvényben vannak.

Eredményeit maga IX. Pius pápa is nagyra értékelte. Kolping halálával azonban az eszme nem torpant meg, sőt egyre szélesebb tömegeket hódított meg. A Kolping mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket, és ezáltal tettekre serkentse őket. 

Venter Marianna Juhászné Teszler Ibolya szakoktató Frast Jánosnak segít az ismétlő gyakorlati órán az iskola tankonyhájában -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!