Közélet

2010.12.16. 11:25

Bolti szarkák kalitkában: bezártak tizenegy tolvajt

Főként a kis értékű lopások visszaszorítása érdekében szigorították a szabálysértési törvényt. A kezdeti tapasztalatok kedvezőek.

TEOL/I.I.

A közel fél éves tapasztalatok szerint van visszatartó ereje a szabálysértési törvény  szigorításának - mondta Réti László, a Szekszárdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Mint ismeretes, augusztus 19-e óta börtönbe kerülhet, aki húszezer forintot meg nem haladó értékű lopást, sikkasztást, csalást, szándékos rongálást, hűtlen kezelést követ el.

További bűncselekményekre és fiatalkorúakra is vonatkozik a szigorítás, de a köznapi életben az állampolgárokat a kis értékű lopások érintik elsősorban. Elmondta, hogy működési területükön érezhető a változás, mert a notórius tolvajok, akik korábban heti rendszerességgel loptak, most vagy visszafogják magukat, mert nem akarnak börtönbe kerülni, vagy már bent vannak.

A rendőrők már régen mondták, hogy a szigorítás előtt gondosan 20 ezer forint alatti lopásokból élők ellen nincs más megoldás, mint a szigor. Most, ha valakinek már van „szakmai” előélete, azt őrizetbe veszik, és a bíróságok ki is szabják a 15-30 napot. 

Augusztus 19 és november 30-a között 225 tulajdon elleni szabálysértési ügy érkezett a megye bíróságaira, mondta Hauszmanné dr. Szőke Rita, a Tolna Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője, szóvivő-helyettes. Ebből 138-at fejeztek be, közöttük 39 fiatalkorú, vagyis 18 év alatti ellen jártak el.

A felnőttek közül tíznek lett elzárás büntetése, az arányosság és fokozatosság elvének a figyelembe vételével 54-en kaptak pénzbüntetést és 50-en figyelmeztetést.

A többi más módon intéződött el, vagy megszüntették, vagy más esetekkel egyesítették. Egy fiatalkorú kapott szabálysértésért 15 nap elzárást, de neki már nem ez volt az első esete. Egy fiatalra pénzbírságot szabtak ki, 24-et figyelmeztettek. A többi ügyet megszüntették. Az esetek 70 százalékában a fiatalkorúak pár száz, a felnőttek pár ezer forint értékben loptak, italt, édességet, cigarettát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!