Közélet

2010.12.05. 18:26

Hívektől lopott milliókkal lépett meg egy pap Amerikába

Vezető lelkipásztorokat, papokat kérdeztünk meg: mi történik, ha egy lelkész, pap vét az egyházi illetve a világi törvények ellen. A válaszok abban megegyeztek, hogy mindenekelőtt Istennel kell rendeznie a dolgot.

Wessely Gábor

A lelkipásztor is ember, esetenként véthet az egyházi és a világi törvények ellen. Mit von ez maga után? Katolikus, református és evangélikus vezető papok, lelkészek nyilatkoztak az egyházukban szokásos ügymenetről.

Legrosszabb esetben palástvesztés, felfüggesztés következhet be, illetve ahogy az evangélikusok mondják: lekerül az illetőről a Luther-kabát. Évente egy-két ilyen eset mindegyik nagyegyházban előfordul Magyarországon.

Tolna megyében ritkán történik súlyos törvényszegés, de itt is előfordult már, hogy katolikus papnak gyereke született, illetve a rendszerváltás után hazatért lelkipásztor visszament Amerikába úgy, hogy magával vitte a dunaszentgyörgyi templomra gyűjtött többmillió forintot.

Rácz József református esperes azt hangsúlyozza, hogy ezek mindenképpen belső ügyek. A protestáns egyház nem hierarchikus, hanem alulró építkező szervezet. A legfőbb döntéshozó szervnek a gyülekezet tekintendő. Helyben tárgyalják meg a lelkész ügyeit. Ha például országgyűlési képviselő lesz valaki, a gyülekezet előtt kell lemondania az adott közösség szolgálatáról.

Aki Istent szolgálja, a biblikus rendet veszi magára. Ha vét, a Teremtővel kell lerendezni az ügyet, és vállalni a fegyelmezést. Egyébként van a reformátusoknak egyházmegyei és egyházkerületi bíróságuk is. S nyilvánvaló, hogy aki az állami törvényeket is megszegi, nemcsak az egyháziakat, annak a világi hatóságok előtt is felelnie kell a tettéért.

Hasonló a helyzet az evangélikusoknál is. Szabó Vilmos esperes tájékoztatása szerint náluk az első fórum a becsületszék. Itt egyfajta egyeztető tárgyalás folyik, ha a lelkészt vádolják valamivel, de akkor is, ha őt éri sérelem. Bocsánatkéréssel lerendezhető a konfliktus. Egyházi bíróság a gyülekezeteken belül működik.

Sújtható a lelkész állásvesztéssel – ami azt jelenti, hogy helyben nem, de máshol még szolgálhat –, de ítélhetik hivatalvesztésre is, ami azzal jár, hogy leveszik róla a Luther-kabátot. Ha olyan bűncselekményt követ el, ami a világi jogszabályokat sérti, természetesen állami bíróság elé kell állnia.

A katolikusoknál is ugyanez a tagozódás. Garadnay Balázs püspöki helynök arra hívja fel a figyelmet, hogy kisebb-nagyobb bűnöket mindenki követ el, a mérnök is, az orvos is, a pap is. S mindenkinek rendelkezésére áll a lelki fórum: szentgyónásban az Úristen elé tárhatja vétkeit, hogy bűnbocsánatot nyerjen. Aki a polgári törvényeket megszegi, az ellen a polgári hatóságok járnak el.

Ám, ha egy pap olyasmit követ el, ami a világi jog szerint nem bűncselekmény – például durván megszegi a liturgikus szabályokat vagy a lelkipásztori fogadalmát – az ellen vizsgálat indulhat egyházmegyei vagy érseki szinten. Ilyen esetekben a legmagasabb szint a vatikáni kongregáció, s a legsúlyosabb büntetés a felfüggesztés, a hivatásgyakorlástól való eltiltás.

Tolna megyében ritkán fordul elő lelkipásztori vétség

A katolikusoknál körülbelül öt éve fordult elő utoljára, hogy valakit felfüggesztettek. Az egyik szekszárdi káplánnál hoztak ilyen döntést, aki megházasodott.

A reformátusoknál a jelenlegi esperes hivatalba lépése óta, két éve nem történt jelentős törvényszegés.

Az evangélikus esperes négy éve áll az egyházmegye élén. Ez idő alatt nem volt említésre méltó ügy a hozzá tartozó gyülekezeteknél.

A reformátusoknál a jelenlegi esperes hivatalba lépése óta, két éve nem történt jelentős törvényszegés.

Az evangélikus esperes négy éve áll az egyházmegye élén. Ez idő alatt nem volt említésre méltó ügy a hozzá tartozó gyülekezeteknél. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!