Közélet

2010.12.07. 09:25

Jelentős felfedezést tett a rákkutatásban a fiatal biokémikus

Több országos és nemzetközi kitüntetéssel, díjjal büszkélkedhetett már eddig is a simontornyai kötődésű, fiatal biokémikus.

TEOL/V.L.

A napokban a magyar tudomány kategóriában megkapta az egyik legnagyobb szakmai kitüntetést, a Junior Prima díjat. Barabás Orsolya általános iskoláit Simontornyán végezte, majd a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE vegyész szakán diplomázott, 2005-ben doktorált. Négy évig a Bethesda (USA) National Institutes of Health kutató laboratóriumában dolgozott.

Először sikerült tisztáznia egy DNS anyagcsere szempontjából alapvetően fontos enzim működési mechanizmusát. Ennek az enzimnek a csökkent működése olyan folyamatokat indít el, amely a rákos, illetve vírusfertőzött sejtek elhalásához vezetnek, így kiindulópontja lehet a gyógyszerek fejlesztésének. Tavaly óta kutatási csoportvezető a híres European Molecular Biology Laboratory-ban, a német Heidelbergben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!