Közélet

2010.12.19. 16:39

Kifogták a halászati jogot a horgászok

Továbbra is a horgászoké maradhat a halászati jog a Tolna környéki természetes vizek többségén.

Steinbach Zsolt

Ez év végén járnak le azok a szerződések, amelyeket a tolnai önkormányzat tíz évvel ezelőtt kötött a tolnai holtágak hasznosítására. 2001-től a tolnai Északi-holtágon a Tolnai Horgász Egyesület gyakorolja a halászati jogot, míg a déli ágon a helyi halászati szövetkezet foghat halat törvényesen.

Eredetileg mind a horgászok, mind a halászok fizettek bérleti díjat. 2007-től viszont a pecások ingyen használhatják a mintegy 75 hektár területű vizet, a halászok a 60 hektár után idén mintegy 480 ezer forint + áfa bérleti díjat fizettek a városnak.

A lejáró szerződések kapcsán több szervezet is bejelentkezett a holtágak bérletére. Az Északi-holtág halászati jogát egyedül a tolnai horgászok kérték, a déli ágat viszont hárman is bérbe kívánták venni. A halászok mellett a Tolnai Dunáért Közhasznú Egyesület, amelynek elnöke Koncz Ákos nyugalmazott tolnai hajóskapitány, illetve egy három fős, nem tolnai csoport.

A testület ülésén zárt ajtók mögött, két órán keresztül hallgatta meg a pályázók elképzeléseit, így minden bizonnyal megalapozott döntést hozott. Ezek szerint az Északi-holtágra a Tolnai Horgász Egyesülettel 2015. december 31-ig szóló haszonkölcsön szerződést köt a város, azaz a mintegy nyolcszáz tagot számláló egyesületnek továbbra sem kell bérleti díjat fizetnie.

A déli ágon további két évig, 2011-ben és 2012-ben még a halászati szövetkezet halászhat, ám 2013-tól 2015. év végéig a Tolnai Dunáért Egyesület használhatja a vizet. A déli ág halászati jogáért továbbra is kell fizetni bérleti díjat, a jelenlegi tarifa évenként, az inflációval növelt összegét.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tolnai Északi-holtág a következő években is a horgászvíz marad. Az egyesületnek nem kell bérleti díjat fizetnie. Képünk archív felvétel
[/caption]
A két szervezet az önkormányzathoz beadott kérelme alapján a szövetkezet kiemelt feladatának tekinti a természetes ívóhelyek védelmét, a mesterséges ívóhelyek számának növelését, illetve támogatná a családi formában szerveződő horgászatot és folytatná a hagyományőrző halászatot.

Az egyesület céljai között szerepel a holtágrendszer iszapmentesítése és vízutánpótlásának biztosítása pályázatok segítségével, a halászat és a horgászat fejlesztése, horgászversenyek szervezése, hagyományőrző kézműves-foglalkozások szervezése.

A Tolnával szomszédos bogyiszlói holtág esetében is 2010-ben jár le a szerződés, a pályáztatás folyamatban van – mondta Tóth István polgármester. Ezen a holtágon a Bogyiszlói Horgász Egyesületé a halászati jog, és nagy valószínűséggel a jövőben is a helyi pecások használhatják a vizet.

A fadd-dombori víz még sokáig a horgászoké lehet

A tolnai Holt-Duna-ágak melletti vizek közül a fadd-dombori holtágon most nem aktuális a kérdés, kié legyen a halászati jog. Fülöp János polgármester arról tájékoztatott, hogy a képviselő-testület 2004-ben húsz évre térítésmentesen a Faddi Horgász Egyesületnek adta át a halászati jogot. A nagyközség szándéka szerint lényegében ameddig létezik a helyi horgász egyesület, addig használhatja a holtágat. A faddi víz halászati joga körül egyébként a halászati törvény 2001-ben életbe lépett módosítása miatt közel öt évig folyt a bíróságot is megjárt jogvita. A jogszabály szerint ugyanis a halászati jog a vízterület tulajdonosait illeti meg, de csak azután, hogy a tulajdonos a korábbi hasznosítóval elszámol, úgymond kártalanítja őt az általa korábban betelepített, de vissza nem fogott halak, egyéb beruházások értékéig. Az önkormányzat, mint tulajdonos, illetve a korábbi hasznosító, a megyei horgászszövetség viszont a kártalanítás mértékéről csak 2004-ben tudott megegyezni.

Steinbach Zsolt A fadd-dombori víz még sokáig a horgászoké lehet A tolnai Holt-Duna-ágak melletti vizek közül a fadd-dombori holtágon most nem aktuális a kérdés, kié legyen a halászati jog. Fülöp János polgármester arról tájékoztatott, hogy a képviselő-testület 2004-ben húsz évre térítésmentesen a Faddi Horgász Egyesületnek adta át a halászati jogot. A nagyközség szándéka szerint lényegében ameddig létezik a helyi horgász egyesület, addig használhatja a holtágat. A faddi víz halászati joga körül egyébként a halászati törvény 2001-ben életbe lépett módosítása miatt közel öt évig folyt a bíróságot is megjárt jogvita. A jogszabály szerint ugyanis a halászati jog a vízterület tulajdonosait illeti meg, de csak azután, hogy a tulajdonos a korábbi hasznosítóval elszámol, úgymond kártalanítja őt az általa korábban betelepített, de vissza nem fogott halak, egyéb beruházások értékéig. Az önkormányzat, mint tulajdonos, illetve a korábbi hasznosító, a megyei horgászszövetség viszont a kártalanítás mértékéről csak 2004-ben tudott megegyezni.

A tolnai Északi-holtág a következő években is a horgászvíz marad. Az egyesületnek nem kell bérleti díjat fizetnie. Képünk archív felvétel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!