Közélet

2010.12.12. 17:56

Praktikus ötletek: így díszítse olcsón a karácsonyfáját!

Mi mással lehetne jobban kitölteni a téli estéket, hétvégéket így két héttel karácsony előtt, mint ajándékok, díszek készítésével. Ez nem csak kiváló móka, de a végeredménye még hosszú hetekig gyönyörködteti a családot.

TEOL/Hargitai Éva

A család ifjabb tagjai számára is nagy öröm, és nagyban növeli az önbecsülésüket, ha az ő munkáik is díszítik a lakást, vagy éppen a karácsonyfát, hát még, ha azzal szerezhetnek örömet szeretteiknek. Erre csak némi időt, türelmet, és egy minimális, talán 1-2000 forintos összeget kell fordítani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy kis energiabefektetéssel remek képeslapok is készülhetnek a hozzátartozók, barátok köszöntésére
[/caption]

Nem kell azonban feltétlenül megállni a színes papír girland készítésénél, hanem egészen egyszerűen lehet nagyszerű dolgokat készíteni. Egy kis hópaszta például csodákat képes művelni egy egyszerű hungarocell gömbből is – tudtuk meg Madarász Tímeától, az egyik szekszárdi kreatívbolt tulajdonosától. Csak rákenik a golyóra, beszórják egy kis csillámporral és máris gyönyörű gömböt kapnak, amit egy kis szalag masnival, akasztóval ellátva önmagában is díszít.

Ugyanakkor, ha tovább szeretnék fokozni a hatást, a nagyobbak decoupage technikával akár angyalkával is kiegészíthetik a látványt. Ugyancsak érdekes hatást lehet elérni a gömbökkel repedő-paszta használatával, amely érdekes antik hatást kölcsönöz a díszeknek. Ez már kicsit bonyolultabb, alapozást is igénylő eljárás, és költségesebb is.

Azt pedig talán nem is gondolná az ember, hogy milyen könnyen lehet madzagból harangot készíteni. Ehhez kell egy hagyományos villanykörte, amit zacskóval bevonnak (a foglalat részét is, a tetején kell csak egy kis lyukat hagyni az akasztónak). A zacskót rá kell simítani az égőre, aztán be kell kenni decoupage ragasztóval. Ezt követően már lehet is szépen szorosan tekerni a zsineget, egészen amíg a szélesedő résznél el nem éri a harang formát.

Kívülről ismét be kell vonni az alkotást egy réteg ragasztóval. Amikor a harang megszáradt le lehet venni a villanykörtéről és a zacskóról, és fagyönggyel, rafiával lehet díszíteni. A hagyományos natúr színű helyett lehet különféle színes zsinegeket is használni a munkához.

Szintén könnyen lehet mini karácsonyfát készíteni, amihez elég egy cserép, és egy hungarocell kúp, amire gombostűvel fel lehet tűzdelni az ősszel gyűjtött, vagy éppen vásárolt terméseket. Akár le is lehet festeni arannyal, ezüsttel a díszeket, de natúr színben is jól mutatnak a cserépben. Kis ajándéknak, hangulatelemnek nagyon népszerűek, és költségkímélőek a dekorgumiból kivágott hűtőmágnesek. Itt nem kell mást tenni, mint kivágni a kívánt – fenyőfa, harang, csillag stb. – mintát, amire mágnest kell ragasztani.

Ugyanígy nem túl nehéz kis hóembert készíteni, egy kisebb cserép, hozzá illő hungarocell golyó, hópaszta, csillámpor és némi fantázia felhasználásával. Még ennél is egyszerűbb a kis cserépbe állított „tobozkarácsonyfa” elkészítése, amihez csak le kell festeni a termést, néhány gyöngyöt kell ráragasztani, és máris kész a dekoratív dísz a cserépbe állítva.

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg méz, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék.

Elkészítés: Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk a tésztát. Lisztezett deszkán 2 miliméter vékonyra nyújtjuk, és formával kiszúrjuk. A tetejét tojássárgájával megkenjük. 175 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt elkészül. Egy kis energiabefektetéssel remek képeslapok is készülhetnek a hozzátartozók, barátok köszöntésére -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!