Közélet

2010.12.12. 18:34

Zenével ünnepeltek a volt zsinagógában

Címkék#Szekszárd

A varázslatos tradícionális izraeli zene megszólaltatására nincs is alkalmasabb együttes ma Magyarországon, mint a húsz éves Budapest Klezmer Band.

TEOL/H.É.

Éppen ezért nagy élményben volt részük azoknak, akik szombaton este részt vettek a világhírű zenekar koncertjén, a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraleita hitközség jóvoltából. Az esemény szinte teltházat, több mint kétszáz embert vonzott a Művészetek Házába, annak ellenére, hogy párhuzamosan három nagy kulturális rendezvény is zajlott a megyeszékhelyen.

A koncertet a Hanuka ünnepek kapcsán tartotta meg a szervezet. Schönberger András pécsi főrabbitól tudhatta meg a hallgatóság, hogy az izraelita hivők ilyenkor a makkabeusok maroknyi csoportjának a szíriai görögök felett aratott győzelmére és a jeruzsálemi szentély újra szentelésére, a nyolc napig égő mécses csodájára emlékeznek.

Friedmann Tamás, a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke elmondta, szervezetük 11 éve alakult, hogy erősítse a két nép kulturális együttműködését, lehetővé tegye egymás kultúrájának, hagyományainak megismerését. Hozzátette, jelenlegi rendezvényük nem jöhetett volna létre a szekszárdi önkormányzat és a Vállalkozói Szalon támogatása nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!