Közélet

2011.01.10. 12:10

A nyaralótulajdonosokat érintik az új szabályok

Az új évtől kezdve az üdülésre szolgáló épületek nem az idegenforgalmi, hanem az építményadó hatálya alá esnek. A változás Szekszárd környékén a legtöbb nyaralótulajdonost Fadd-Domboriban, illetve a bogyiszlói Duna-parti üdülőterületen érinti.

TEOL/S.Zs.

A faddi képviselő-testület igyekezett olyan döntést hozni, hogy a módosulás kapcsán lehetőleg ne növekedjenek az ingatlantulajdonosok terhei, de a település adóbevételei se csökkenjenek. A döntés alapján a nem üzleti célú nyaralók után fizetendő adó mértéke nem változik, továbbra is 600 forint négyzetméterenként, csak immár építményadóként kell befizetni.

Ugyanennyit kell fizetni a tanyák, présházak után is. A kereskedelmi szálláshelyként hasznosított üdülők utáni adó mértéke sem változott, 450 forint négyzetméterenként. (Az építményadó Faddon egyedül az irodák esetében nőtt, 50 forinttal, így 500 forint lett négyzetméterenként.) A többlet adóterhelés összességében 540 ezer forinttal nőtt az adó-átalakítás miatt.

A Bogyiszlóhoz tartozó, öt Duna menti üdülőterületen levő több száz hétvégi ház után eddig szintén idegenforgalmi adót kellett fizetni. Ezt a közterhet is építményadóvá alakították, mértékét pedig szintén nem változtatták: 700 forint négyzetméterenként. A tervek szerint ennél nagyobb mértékben csökkent volna az adó, cserébe a község által finanszírozott konténeres szemétszállítás helyett a tulajdonosok által egyénileg fizetendő, kukás szolgáltatást vezettek volna be. (A konténerekbe ugyanis nemcsak az üdülőtulajdonosok, hanem távolabbról érkezők is raknak szemetet.) Az új szisztéma gyakorlati kivitelezése azonban akadályokba ütközik, még keresik a megfelelő megoldást. Addig pedig marad a régi szemétszállítási rendszer és az adó mértéke sem változik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!