Közélet

2011.01.13. 07:34

Adózás: meddig gyerek a gyerek, mi az a szuperbruttó?

Hogyan kell kiszámolni a családi adókedvezményt? Jár-e egyetemista gyerekek után, az elvált szülőknél ki veheti igénybe? Utánajártunk olvasóink kérdéseinek.

Mauthner Ilona

Azoknak jár a családi kedvezmény, akik egy vagy több gyereket nevelnek, akik után családi pótlékot kapnak, vagy olyan gyermekük van (akár felnőtt korú is), aki rokkantsági járadékban részesül. Igénybe veheti kismama is, ha túl van a terhessége 91-dik napján. Közel 109, 154, illetve 487 ezer forintos bruttó bérre van szükség ahhoz, hogy a családi adókedvezményt egy, kettő, illetve három gyerek esetén maradéktalanul ki lehessen használni.

Mit is jelent a családi adóalap, hogyan kell kiszámítani – kérdeztük Simonné Szabó Évát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetőjét.

– Nézzünk egy a megyében átlagosnak számító munkavállaló – havi 120 ezer forintos bruttó havi bérjövedelemmel, egy kiskorú gyermekkel – milyen kedvezménybe részesül januártól.

– A 120 ezer forintot szuperbruttósítani kell, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1,27-el kell meg kell szorozni a 120 ezret, ez 152 400 forint. Egy gyermeknél a kedvezmény 62 500 forint, amit a felbruttósított összegből, vagyis a 152 400 forintból le kell vonni.

Maradt tehát 89 900 forint, ennek kell kiszámolni a személyi jövedelemadóját (szja), ami 16 százalék. Ez 14 384 forint.

Ebből figyelembe lehet venni az adójóváírást, mely ebben az esetben 12 100 forint, (Az adójóváírás a szuperbruttósított bér 16 százaléka, de havonta maximum 12 100 forint lehet). Marad tehát 2284 forint, ennyi szja-át kell befizetnie. Ebben az esetben havonta közel 10 ezer forinttal jár jobban, mint tavaly.

– Ha valaki egyéni vállalkozó, vagy megbízási szerződéssel dolgozik, akkor nála más a számítási mód?
– Igen. Neki is fel kell bruttósítani a fizetését, de az adójóváírás esetében nem vonható le.

– Nézzünk egy másik esetet. A családnak két gyermeke van, mindkettő főiskolára vagy egyetemre jár, s tanulmányaik miatt igen sokba kerülnek.Családi pótlék már nem jár utánuk, adókedvezmény azért igen?
– Nem. Ha családi pótlék nem jár utánuk, adókedvezmény sem.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hármasikrek esetén jól kereső szülőknek nem is kell szja-t fizetniük. A többletet érdemes félretenni, mert egyetemista korukra nem jár kedvezmény
[/caption]
– És ha két középiskolás és egy főiskolás gyermeket nevel egy család?
– Ebben az esetben nem két, hanem három gyermeket kell figyelembe venni, bár a főiskolás után már nem jár a kedvezmény. Számolni tehát úgy kell, hogy az adóalapból nem egy-kétszer 62 500 forintot (ami egy vagy két gyermek után jár), hanem 206 250 ezer forintot (ennyi jár három vagy annál több gyermek után) lehet levonni kétszer, vagyis ebben az esetben összesen 412 500 forintot.

– Ha egy férfi elvált, de egy gyermek után fizet tartásdíjat, miközben új családjában is született kettő, akkor itt is figyelembe vehető a hármas szorzó?
– Nem, mert ha az új családjában két gyerek után kapnak családi pótlékot, akkor az adókedvezmény is csak két gyermek után igényelhető. Elváltaknál is mindig az kérheti a kedvezményt, aki a családi pótlékot kapja.

– A kisebb keresetűek az adókedvezménynek csak egy részét tudják érvényesíteni, a fennmaradó részt a házastárs igénybe veheti-e?
– Igen. A házastárs fizetését ugyanúgy felbruttósítják, ha kéri, és levonják a maradék adókedvezményt. Előfordul, hogy még így sem tudják a teljes kedvezményt érvényesíteni, de év végén a bevallásban például lakás bérbeadásból befolyó összeget, vagy más bevételt, jutalmat is be lehet számolni a családi adózásnál.

A családi kedvezményt igényelni kell

A legtöbb munkáltató ezekben a napokban kéri azokat a nyilatkozatokat a dolgozóitól, melyben kérik az adójóváírás, családi kedvezmény érvényesítését. Bérjövedelemnek számít a munkaviszonyból származó havi bér, a táppénz, a gyed, a közcélú munkából származó jövedelem, az álláskereséséi járadék vagy segély, illetve a keresetpótló járadék. Egy vagy két gyermek után a családi kedvezmény havi mértéke 62 500, míg három vagy több gyermek után, gyermekenként 206 250 forint a kedvezmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!