Közélet

2011.01.31. 05:45

Attól félnek, balesetekhez vezetne a változtatás

A közútkezelő nem támogatja a faddi és a dombori út kereszteződésénél az elsőbbségi viszonyok megváltoztatását

S. K.

A változtatást már korábban is kezdeményezték Faddon, egy évekkel ezelőtt a kereszteződésben történt halálos baleset nyomán. Az érintett Y-csomópontban a Tolna felől érkezők Dombori felé egyenesen mehetnek tovább, míg Fadd irányába balra kell kanyarodni.

A Fadd felé tartóknak, illetve az onnan visszafelé érkezőknek elsőbbséget kell adniuk a Domboriból jövőknek. Ha pedig valaki Faddról megy Tolnára, ebben a kereszteződésben igen nehéz belátni a Domboriból érkező járműveket.

Guld István, a Magyar Közút Zrt. osztályvezetője elmondta, hogy az utak alá-, illetve fölérendeltségi viszonyairól a kiépítettségük, a rajtuk haladó forgalom, illetve a vonalvezetésük dönt.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyenesen haladó úton közlekedőknek van elsőbbsége Fotó: G. K.
[/caption]
Ebben az esetben a két út minősége, szélessége kb. azonos, a forgalom nyáron néha Dombori irányába nagyobb, a többi időszakban pedig Fadd (Dunaszentgyörgy, Gerjen) felé. Jelen esetben tehát az útvonalvezetés a döntő: kézenfekvő, hogy a nyílegyenesen vezető úton haladó jármű élvezzen elsőbbséget. Ennek ellenkezőjét kikényszeríteni a közlekedőktől nagyon nehéz.

Rámutatott: ha megváltoztatnák a jelenlegi elsőbbségi viszonyokat, akkor biztosan történnének balesetek, mivel az autósok nagy része megszokás alapján közlekedik.

Az elsőbbséget akkor lehetne megváltoztatni, ha a nyomvonal módosításával műszakilag átalakítanák a csomópontot. Más kérdés, hogy erre milyen anyagi források lennének.

Guld István ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy például a 6-os és a 65-ös út igen balesetveszélyes csomópontjának (siófoki elágazó) átépítésére már évek óta elkészültek a tervek, de pénz hiányában még mindig nem történt meg a kivitelezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!