Közélet

2011.01.17. 21:07

Csütörtök estére várják a Duna tetőzését

Gyors és rövid ideig – legföljebb négy napig – tartó árhullám vonul le a Dunán. Ma Esztergomnál tetőzik a folyó.

TEOL/G.W.

Elképzelhető, hogy térségünkben még a legalacsonyabb, az I. fokú készültség elrendelésére sem lesz szükség. Beke Zsolt, a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szekszárdi szakaszmérnökségének vezetője elmondta: akkor kell elrendelni az I. fokú készültséget, amikor a vízállás hosszabb időn át meghaladja a paksi vízmércénél a 650, az árvízkapunál (a Sió-torkolatnál) pedig az 1050 centimétert.

Most a tetőzés Paksnál csütörtökön estére várható 721 centiméterrel, az árvízkapunál pedig pénteken reggel 1093 centivel. Ám az előrejelzések szerint az árhullám olyan gyorsan levonul, olyan kevés ideig haladja meg a vízszint a kritikus értéket, hogy elképzelhető: el sem rendelik a fokozott készültséget. Lehet, hogy néhány óra alatt „besimul” a vízszint a küszöbérték alá.

A hullámtéri üdülők tulajdonosainak sincs okuk aggodalomra. Beke Zsolt szerint, ha téliesítették az ingatlanokat, ha felpakolták az emeletre a bútorokat, semmilyen kár nem érheti őket a mostani áradáskor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!