Közélet

2011.01.22. 10:17

Fekete év volt ez számukra

Jelentősen visszaesett a múlt évben a falusi turizmussal foglalkozók bevétele. Ennek egyik oka az elszegényedés, illetve a tavaly januárban megszüntetett adókedvezmény, mely ezt a réteget sújtotta.

TEOL/Mauthner Ilona

Tavaly átlagosan 43 ezer forintot költöttünk belföldi szállásfoglalásra a szallas.hu internetes szaklap adatai szerint. A belföldi nyaralásra fordított idő nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát töltöttek el a vendégek a szállásokon. Az adatok szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és a vendégeknek csak a 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet. Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője szerint ennek az az oka, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, így inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni.

Ez az optimizmus nem tükröződik a Tolna megyét érintő adatokból, ugyanis a szállásfoglalások számát tekintve országosan az utolsók vagyunk. Az első négy helyen szerepel Zala, Somogy, Hajdú-Bihar és Heves megye. Az adatokból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város tavaly Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva azonban Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben, nyilván ebben a Balaton és az Őrség játszotta a főszerepet.

A szálkai Várfy Tiborné a férjével együtt 20 éve foglalkozik falusi turizmussal. Szerinte a legnagyobb érvágást az jelentette, amikor tavaly januártól megszűntették ennek a területnek az adókedvezményét. Ez helyből 17-25 százalékos bevételkiesést jelentett a szállásadóknak, attól függően, hogy vállalkozóként, őstermelőként vagy más formában dolgozott-e. Ugyancsak lényeges, hogy a 2-3 gyermekes középosztály beli réteg, mely eddig szívesen jött vidékre, jórészt elszegényedett, és már nem tud ennyi luxust sem megengedni maguknak. Várfy Tiborné úgy véli, az életbe lépett kistermelői kedvezmény segíthet a helyzeten, vagyis a saját gazdaságban előállított terméket – kolbász, sajt, sonka, csirkehús, gyümölcs, tejtermék, zöldség vagy bor – értékesíteni lehet a vendégeknek.

– Szeretem a vidék hangulatát, a kakaskukorékolást, a tiszta levegőt, az erdőt, a halastavakat, a hosszú sétákat, a házi sonkát, a hurkát, a bőséges reggelit, ebédet, a finom borokat – sorolta elvárásait Végh Gábor szekszárdi vállalkozó. Elmondása szerint a családjával, melyben két tíz év körüli gyermek is van, évente egy hetet valamelyik falusi vendéglátóhelyen töltenek. Ha van rá mód, horgásznak, lovagolnak, állatokat simogatnak.

– A gyerekek szájtátva nézték a kemencét, ahol a kenyér és a hús sült, örültek, hogy dagaszthatták a tésztát. Ilyen élményt nem tud adni egy flancos szálloda sem – mondta Végh Gábor felesége, Judit.
A Tolna Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke, Huszárné Lukács Rozália szerint az idei év vízválasztó lesz az ágazatban érdekeltek számára. Mint elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, dr. Horváth Endre a napokban levélben válaszolt a korábban feltett kérdéseire.

Eszerint, idén egységesen 16 százalékos személyijövedelem adó terheli ezt a tevékenységet is. Az új Széchenyi Terv részeként pedig több pályázati lehetőség is akad majd (egészség- és öko-turizmus, falusi gasztronómia, borturizmus, stb. címen) a tevékenységük fejlesztésére. – Aki élni tud ezekkel a lehetőséggel, az nem csak fennmarad, de fejlődni is képes – tette hozzá az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!